Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt sty 03, 2012 11:38 
Oberspammer

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... ojaki.html

Cytuj:
Można zostawić rower w centrum. Są nowe stojaki

03.01.2012 aktualizacja: 2012-01-03 09:00

61 nowych stojaków na rowery pojawiło się w centrum. ZDM ustawił je m.in. na ul. Emilii Plater i Krakowskim Przedmieściu.

Najwięcej, bo aż 17 stojaków stanęło na ul. Emilii Plater, pod Złotymi Tarasami i wieżowcem Warsaw Financial Center. Ten ostatni zasłynął jako nieprzyjazny rowerzystom, gdy jego zarządca zabronił zostawiania rowerów w garażu. O sprawie napisało "Życie Warszawy". Ta decyzja zbulwersowała rowerzystów, którzy upomnieli się o nowe stojaki pod budynkiem. Zarząd Dróg Miejskich przychylił się do ich prośby.

Rowerowe parkingi stanęły też na ul. Marszałkowskiej przy Sezamie i Teatrze Rozmaitości. Są też na Trakcie Królewskim: na pl. Trzech Krzyży i na Krakowskim Przedmieściu. W sumie ZDM postawił 61 stojaków. Wszystkie mają zalecany przez rowerzystów kształt odwróconej litery "U'. ZDM zapewnia, że są wytrzymałe i nieprędko się zniszczą. Za ich montaż zapłacił 16,5 tys. zł.

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Cz sty 19, 2012 10:44 
Zielony Oszołom

Tymczasem zaledwie kawałek pod Warszawą w muzeum, które z hukiem otwierała Pani Prezydent przed wyborami, po zdjęciu płotów (jakieś 1,5 roku po otwarciu :wink: ) widać, że kaganek oświaty ma mizerny zasięg.
Obrazek
Jest to wyjątkowo smutne bowiem ze względu na lokalizację (Palmiry, środek pięknej puszczy Kampinoskiej) wybranie roweru jako środka transportu wydaje się być oczywiste.

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 11:38 
Zielony Oszołom

Nikt chyba jeszcze tu nie napisał, że przy Chmielnej (koło przychodni) wyremontowano skwer i ustawiono sporo (więcej, niż widać na zdjęciu) nowych stojaków rowerowych. Wyglądają one tak:

Obrazek

Są one dość pokaźnych rozmiarów, wydaje mi się wręcz, że poprzeczny pałąk może być wręcz zbyt wysoko, ale generalnie nie są chyba najgorsze. W każdym razie są zdecydowanie większe od typowych odwróconych "U".

PostNapisane: Cz sty 26, 2012 21:48 
Sympatyk

Nie widziałam jeszcze tych stojaków, ale na zdjęciu prezentują się całkiem fajnie Ciekawie jak funkcjonalne będą.

PostNapisane: N lut 19, 2012 0:39 
Oberspammer

Pod Urzędem Dzielnicy Śródmieście stojaki elegancko odśnieżone, a kawałek dalej...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Śr lut 22, 2012 13:38 
Oberspammer

Po wysłaniu w sobotę maila do Urzędu Dzielnicy Śródmieście we wtorek rano otoczenie stojaków było już odśnieżone:

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Wt mar 27, 2012 7:41 
Oberspammer

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... ower_.html

Ewa napisał(a):
Duży problem przy Centralnym. Gdzie zaparkować rower?
27.03.2012 aktualizacja: 2012-03-26 22:28

W samym centrum Warszawy nie ma gdzie przypiąć rowery - zwraca uwagę czytelniczka Ewa w liście do redakcji.

Wiem, że informacje dotyczące spraw rowerowych nie są najważniejsze i zawsze wywołują ogólny protest oraz dziką złość zmotoryzowanych. Od niedawna pracuję w jednym z punktów handlowych w wyremontowanej właśnie części podziemi Dworca Centralnego. Postanowiłam, tak jak w przypadku poprzedniej pracy, przyjeżdżać rowerem. I tu zaczynają się schody. Nie ma gdzie zostawić w bezpiecznym miejscu roweru na czas pracy.

Zaczęłam wędrówkę, aby spytać się, co z tym fantem zrobić.

W przejściach podziemnych nie, bo nie można - OK, rozumiem sprawy bezpieczeństwa itp.(nie ma zresztą barierek, stojaków itp.). Spytałam ochrony, czy mogłabym zostawić rower w miejscu rozwożenia towarów, przyczepić go itp. Nie można, bo nikt nie będzie brał za to odpowiedzialności. Na parkingu strzeżonym od strony Marriotta raczej też nie. Strażnik odradził, ponieważ jego kolega przyczepił swój rower i spod nosa mu ukradli. Policja: no nie, bo nie ma miejsca. Odesłano mnie do punktu przesyłek kurierskich: tu znudzony pan wyjaśnił, że nie, i on nie wie, gdzie. W informacji w holu głównym podano mi numer, który okazał się niewłaściwym, a pani szybko się rozłączyła. Garaż Złotych Tarasów: jak to w garażu - same samochody (nie ma osoby, której można by się spytać), Straż Kolei: nic nie wiedzą, a zresztą to pracodawca powinien zapewnić mi miejsce. A wszyscy robią zdziwioną minę, kiedy przedstawiam swój problem. Natomiast zaplecze księgarni, w której pracuję, mieści jedną osobę.

Nie jestem za łamaniem prawa, ale zdecydowałam się przymocowywać rower zapięciem do barierek i poręczy akurat przed moim sklepem (zjazd dostosowany dla wózków). Dzisiaj, po tygodniu, przyszło dwóch panów z ochrony i powiedziało, że monitoring wyśledził całe zajście. Niestety takie mocowanie roweru jest zabronione. Pytam się więc, jaka jest dla mnie alternatywa, i jak zwykle słyszę: NIE WIEM.

Jeśli nawet po pięknym remoncie Dworca Centralnego pojawiłyby się stojaki na rowery, to nie wiem, czy zdecydowałabym się na pozostawienie (przypiętego) roweru na osiem godzin. Jak wiadomo, miejsce to gromadzi przeróżne osoby także te czyhające na okazję zamiany roweru na alkohol lub inne używki. Gdyby nie specyfika usytuowania sklepów w podziemiach, zostawiałabym go pewnie przy jakimś drzewie lub barierce - na widoku przed sklepem.

W innym wątku była mowa, że w Złotych Tarasach był parking dla rowerów. Czyżby zamiast zrezygnować z opłat zrezygnowali z parkingu?

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.

PostNapisane: Wt mar 27, 2012 11:26 
Sympatyk

I dobrze by było, jakby zamknęli. Dojść trudno, rower ukraść równie łatwo, jak z piwnicy - Nikt nie patrzy, monitoringu nie ma...
Raz tam zostawiłem rower i przeszło mi, przypinam do barierki, jak wszyscy.

PostNapisane: N maja 06, 2012 16:10 
Oberspammer

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... placa.html

Michał Wojtczuk napisał(a):
Deweloperzy budują parkingi dla rowerów. Bo się opłaca
06.05.2012 aktualizacja: 2012-05-05 12:26

Biurowce coraz częściej projektowane są tak, by były przyjazne dla rowerzystów. Nie bezinteresownie - to się po prostu opłaca.

Pod koniec ubiegłego roku głośna była decyzja zarządcy wieżowca Warsaw Financial Center u zbiegu Świętokrzyskiej i Emilii Plater. Zlikwidował on miejsca parkingowe dla rowerów wewnątrz budynku. Oficjalnie - w trosce o bezpieczeństwo cyklistów, choć nigdy nie wyjaśnił, w jaki sposób było ono zagrożone. Nieoficjalnie - uznał, że to zbyt prestiżowy budynek, żeby głównym wejściem wchodzili do niego zziajani i spoceni rowerzyści.

- Teraz właściciele proponują nam parkowanie przed biurowcem, co - biorąc pod uwagę ilość kradzieży rowerów w Warszawie - jest dość groteskowe - oburza się pani Sabina, pracowniczka WFC. I pyta: - Czy dojeżdżanie do pracy na rowerach nie jest prestiżowe? I czy w tej czynności w ogóle o to chodzi? Dodam jeszcze, że wielu pracowników korzystało z windy towarowej, by dostać się na swoje piętro. Czy w windzie towarowej jest także zbyt prestiżowo na rowery?

Posunięcie właściciela Warsaw Financial Center jest zaskakujące. Nawet w sąsiednim Rondo 1 jest parking dla ok. 40 rowerów. Właściciel tego wieżowca nie tylko nie zamierza go likwidować, ale wręcz się nim chwali, podkreślając, że aż dwie trzecie jego pracowników dojeżdża do pracy komunikacją miejską lub rowerem, nie powiększając korków w centrum miasta. Parking na sto rowerów powstaje też w nowej siedzibie TP SA przy Al. Jerozolimskich w pobliżu stacji WKD, osobne miejsce na rowery w parkingu przewidział też inwestor biurowca Royal Wilanów, którego budowa zacznie się wkrótce u zbiegu Przyczółkowej i Klimczaka.

Firma Skanska w swoim biurowcu Green Corner powstającym na rogu Chłodnej i Wroniej nie tylko zaprojektowała podziemny parking dla rowerów, ale także szatnię i prysznic. Podobne rozwiązania są także m.in. w biurowcu Uniqa Forum pomiędzy Al. Jerozolimskimi i Jutrzenki oraz w powstającym kompleksie biurowym Business Garden u zbiegu ulic 1 Sierpnia oraz Żwirki i Wigury. I powoli robi się to standard, który zaczyna obowiązywać nie tylko w Warszawie. Parkingi, szafki i prysznice zaplanowali także m.in. inwestorzy biurowca Pixel w Poznaniu, który stanie się siedzibą Grupy Allegro, gdańskiego biurowca Alchemia czy Green Towers we Wrocławiu.

Deweloperzy biurowców nie zaczęli ciepło myśleć o rowerzystach z powodów ideologicznych. Łatwy dojazd do biurowca za pomocą komunikacji miejskiej lub roweru może mieć dla właściciela budynku wymierną korzyść. To jeden czynników badanych przy wydawaniu biurowcom certyfikatów LEED lub BREEAM świadczących o energooszczędności i ekologiczności rozwiązań. Posiadanie takich certyfikatów się opłaca, a to dlatego, że najlepszym klientem są wielkie globalne koncerny, które potrafią naraz wziąć kilka czy kilkanaście tysięcy metrów kwadratowych biur. Coraz częściej takie firmy, szukając dla siebie nowych siedzib, stawiają warunek, że muszą być energooszczędne. Znów - nie dlatego, że taka jest moda, tylko dlatego, że takie biurowce są tańsze w eksploatacji.

uczyć się na błędach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11