Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr lut 19, 2014 18:27 
Zielony Oszołom

Bez sensu. Przecież po Drawskiej bez problemu się jedzie po jezdni. Szkoda kasy na to.
Ja tamtędy jeżdżę najczęściej w stronę Śmigłowca, więc na szczęście nie będę mieć obowiązku korzystać z tej ścieżki - nie zapewnia ona bezpośredniego powrotu na Drawską - więc nie jest zapewniona relacja w której zamierzam jechać.

PostNapisane: Śr lut 19, 2014 21:05 
Zielony Oszołom

MB napisał(a):
Bez sensu. Przecież po Drawskiej bez problemu się jedzie po jezdni. Szkoda kasy na to.
Ja tamtędy jeżdżę najczęściej w stronę Śmigłowca, więc na szczęście nie będę mieć obowiązku korzystać z tej ścieżki - nie zapewnia ona bezpośredniego powrotu na Drawską - więc nie jest zapewniona relacja w której zamierzam jechać.

Pisałem o tym burmistrzowi, pisały co najmniej jeszcze dwie osoby. Ale było za późno bo już ogłosili przetarg bez pytania się kogokolwiek o zdanie. Teraz ci sami "specjaliści" próbują nas przekonać żebyśmy się wycofali z naszych projektów rowerowych.

PostNapisane: Cz lut 20, 2014 21:27 
Stały Bywalec

Ja tam Drawską jeździć nie lubię - parkowanie, spory ruch (przynajmniej w szczycie popołudniowym, kiedy mi się jeździć zdarzało) a z drugiej strony łatwiej będzie robić kółeczka po parku wydzieloną DDR niż lawirować między pieszymi (w sumie nie jestem do końca pewien czy to jest legalne).

Są na pewno potrzebniejsze ścieżki w dzielnicy, ale jednak - podobnie jak istniejącą ścieżkę w al. Bohaterów Września (niedoszłym korytarzu Noworacławickiej :p )- jako mieszkaniec dzielnicy oceniam pomysł pozytywnie. Bezwzględnie jednak powinna mieć sięgacze zapewniające wjazd jako "czwarty wlot" co najmniej do skrzyżowania Drawska # Kurhan oraz Drawska # Bohaterów Września.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Pn lut 24, 2014 17:58 
Bywalec

Na profilu Pełnomocnika pojawił się projekt pasów na Dickensa:

http://www.sendspace.com/file/o1dsfi

Moje uwagi:
Cytuj:
1. Skasować nakaz zjazdu na ścieżkę przy Szczęśliwickiej. Dla osób jadących prosto do Drawskiej będzie łatwiej pojechać przez rondo na wprost.
2. Analogiczna sytuacja na skrzyżowaniu z Grójecką. Należy pozwolić jechać rowerzystom na wprost dalej w stronę Pawińskiego. Pociągnięcie pasa aż do samych świateł trochę też posegreguje tam samochody bo pas jest przewymiarowany i stoją często obok siebie.
3. Rozumiem, że wszystkie lewoskręty na skrzyżowaniach między Grójecką a Szczęśliwicką rowerzysta ma wykonywać zjeżdżając z pasa rowerowego na pas ogólny, tak?

PostNapisane: Pn lut 24, 2014 19:36 
Stały Bywalec

Z tym ciągnięciem do Grójeckiej bym nie przesadzał. Raz, że zaraz się okaże że to przeróbka sygnalizacji (i to spora), dwa, że geometrycznie tam i tak jest kanał ze względu na skręcające autobusy na 414 - przydałoby się wręcz na wlocie zachodnim zrobić 2m powierzchnię wyłączoną z ruchu w osi między pasami...

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Śr lut 26, 2014 12:35 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Są na pewno potrzebniejsze ścieżki w dzielnicy, ale jednak - podobnie jak istniejącą ścieżkę w al. Bohaterów Września (niedoszłym korytarzu Noworacławickiej :p )- jako mieszkaniec dzielnicy oceniam pomysł pozytywnie. Bezwzględnie jednak powinna mieć sięgacze zapewniające wjazd jako "czwarty wlot" co najmniej do skrzyżowania Drawska # Kurhan oraz Drawska # Bohaterów Września.

Na bohaterów września nie ma DDR, jest wzdłuż Parku na osi NS. W każdym razie uwagi zgłoszone: http://www.zm.org.pl/?a=opinie-140219

Co do Dickensa to moje uwagi:
1. Oczywiście ciągłość na skrzyżowaniu z Białobrzeską i brak śluz - ale to pewnie wina inżyniera ruchu/przepisów. Jest to o tyle bolesne, że początkujący rowerzyści najmniej pewnie czują się właśnie na skrzyżowaniach. I z tego powodu dalej część osób będzie jeździła po chodnika bo będzie bała się przejechać przez to skrzyżowanie.
Skoro już tak musi zostać to tylko proszę o niepowtarzanie błędów z Tamka i fatalnymi zakończeniami przed sygnalizacją (znaczy obecnie w projekcie jest dobrze)

2. Może warto połączyć DDR na rondzie z pasem w stronę grójeckiej? Choćby CPR i obniżenie krawężników poprawiłoby sytuacje. Obecnie skręcanie z tej DDR w prawo jest bardzo niewygodne.

3. Koniecznie przy okazji malowania pasów należy obniżyć próg przy wjeździe na DDR przed rondem pniewskiego. Obecnie zjeżdżanie z Dickensa na tą DDR grozi poważnym wypadkiem (najechanie kołem na kilkucentymetrowy próg i lecimy na łeb na szyje).

4. Ogromny plus za wywalenie znaku b-9 przed rondem. Zimą tam nie ma legalnej możliwości jazdy.

5. Linia przerwana na zjeżdzie z pasów w DDR przy Grójeckiej, żeby umożliwić jazdę prosto dalej w Dickensa - o czym już pisał Rafii.

6. Zastanawiam się, jak będzie wyglądał pas po stronie południowej na wysokości. Bobrowskiego. Obecnie nagminnie samochody parkują jednym kołem na chodniku a drugim na jezdni. Albo zrobić tam równoległe miejsca parkingowe na chodniku albo postawić znak zakazu parkowania. Bo obawiam się, że zaraz pas zostanie potraktowany jako świetny parking.
Obecnie jest tak:
Obrazek

PostNapisane: Śr lut 26, 2014 12:37 
Zielony Oszołom

I przyszła odpowiedź z zomu w sprawie żywopłotu:
Obrazek
No jestem ciekawy nasza dzielnica będzie w stanie wyciąć ten żywopłot czy ją to przerośnie. I do czasu gdy ktoś tam nie zginie po kołami jakiegoś dresiarza w bmw problem będzie nie do rozwiązania.

Ostatnio edytowano Śr lut 26, 2014 13:05 przez Hermes, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr lut 26, 2014 13:04 
Zielony Oszołom

Moja propozycja pisma do ZTM, proszę o uwagi:

DO: Zarząd Transportu Miejskiego
ul. Żelazna 61
00-848 Warszawa
ztm@ztm.waw.pl

Dotyczy: przystanku autobusowego „Bitwy Warszawskiej” po stronie południowo-zachodniej (Grójecka 80/102)

Pod wyżej wskazanym adresem znajduje się wiata przystankowa, za którą biegnie droga dla rowerów. Jej niefortunna lokalizacja ogranicza wzajemną widoczność kierowców i rowerzystów chcących przejechać przez omawiane skrzyżowanie. Obecna sytuacja może prowadzić do groźnych wypadków skutkujących utratą zdrowia lub życia użytkowników tej drogi. W związku z tym wnoszę o przesunięcie wiaty w stronę południową (proponowana lokalizacja znajduje na mapie w odnośniku poniżej) w celu poprawy bezpieczeństwa w omawiany miejscu. Dodatkową korzyścią takiego rozwiązania byłoby zmniejszenie odległości pomiędzy wiatą a zatrzymującymi się na przystanku autobusami, co poprawiłoby jakość transportu publicznego.

Załączam link do dokładnej lokalizacji:
https://mapsengine.google.com/map/edit? ... 13BXJHQTB0
oraz dokumentację fotograficzną (następna strona)

Dziękuję za pomoc, i proszę o odpowiedź drogą elektroniczną w terminach wynikających z KPA.

Z poważaniem:
Łukasz Gawryś

Obrazek

PostNapisane: Śr lut 26, 2014 14:22 
Stały Bywalec

Hermes napisał(a):

Na bohaterów września nie ma DDR, jest wzdłuż Parku na osi NS.

To jest właśnie Aleja Bohaterów Września, a w zasadzie jej niedoszła kontynuacja:

MPZP Szczęśliwic Pd napisał(a):
Projektowana aleja pieszo-rowerowa 1KDD-PR wytyczona została na granicy pomiędzy osiedlem mieszkaniowym a Parkiem Szczęśliwickim zgodnie z granicami własnościowymi, z wykorzystaniem działek ewidencyjnych rezerwowanych kiedyś pod trasę Bohaterów Września. Znaczna część dawnej rezerwy pod trasę Bohaterów Września została przeznaczona na powiększenie Parku Szczęśliwickiego. Aleja została dostosowana do charakteru terenów parkowych - przewidziano szpalery drzew i zieleń.

PostNapisane: Wt mar 04, 2014 16:56 
Zielony Oszołom

Znak na Dickensa ciąg dalszy, czyli epopeja pt. ilu urzędników potrzeba do usunięcia B-9 z ulicy:
ZDM odpowiedział na moje pismo... przekazaniem go do ZOMU:
Obrazek
Który to ZOM stwierdził, że nie odśnieża i odśnieżać nie będzie:
Obrazek
A poza tym to nie ich kompetencje - co akurat jest zgodne z prawdą. Bardzo mi kusi napisać do ZDM co w związku z tym, ale wiem, że ten znak i tak ma wylecieć przy okazji pasów na Dickensa, więc nie wiem czy warto się w to dalej angażować...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21  Następna strona