Cytuj:
Są na pewno potrzebniejsze ścieżki w dzielnicy, ale jednak - podobnie jak istniejącą ścieżkę w al. Bohaterów Września (niedoszłym korytarzu Noworacławickiej :p )- jako mieszkaniec dzielnicy oceniam pomysł pozytywnie. Bezwzględnie jednak powinna mieć sięgacze zapewniające wjazd jako "czwarty wlot" co najmniej do skrzyżowania Drawska # Kurhan oraz Drawska # Bohaterów Września.
Na bohaterów września nie ma DDR, jest wzdłuż Parku na osi NS. W każdym razie uwagi zgłoszone:
http://www.zm.org.pl/?a=opinie-140219Co do Dickensa to moje uwagi:
1. Oczywiście ciągłość na skrzyżowaniu z Białobrzeską i brak śluz - ale to pewnie wina inżyniera ruchu/przepisów. Jest to o tyle bolesne, że początkujący rowerzyści najmniej pewnie czują się właśnie na skrzyżowaniach. I z tego powodu dalej część osób będzie jeździła po chodnika bo będzie bała się przejechać przez to skrzyżowanie.
Skoro już tak musi zostać to tylko proszę o niepowtarzanie błędów z Tamka i fatalnymi zakończeniami przed sygnalizacją (znaczy obecnie w projekcie jest dobrze)
2. Może warto połączyć DDR na rondzie z pasem w stronę grójeckiej? Choćby CPR i obniżenie krawężników poprawiłoby sytuacje. Obecnie skręcanie z tej DDR w prawo jest bardzo niewygodne.
3. Koniecznie przy okazji malowania pasów należy obniżyć próg przy wjeździe na DDR przed rondem pniewskiego. Obecnie zjeżdżanie z Dickensa na tą DDR grozi poważnym wypadkiem (najechanie kołem na kilkucentymetrowy próg i lecimy na łeb na szyje).
4. Ogromny plus za wywalenie znaku b-9 przed rondem. Zimą tam nie ma legalnej możliwości jazdy.
5. Linia przerwana na zjeżdzie z pasów w DDR przy Grójeckiej, żeby umożliwić jazdę prosto dalej w Dickensa - o czym już pisał Rafii.
6. Zastanawiam się, jak będzie wyglądał pas po stronie południowej na wysokości. Bobrowskiego. Obecnie nagminnie samochody parkują jednym kołem na chodniku a drugim na jezdni. Albo zrobić tam równoległe miejsca parkingowe na chodniku albo postawić znak zakazu parkowania. Bo obawiam się, że zaraz pas zostanie potraktowany jako świetny parking.
Obecnie jest tak: