Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 17, 2008 8:02 
Stały Bywalec

Monty B. Ike napisał(a):
Na ścieżce rowerowej łączącej Gdańsk i Sopot było ponad 1000 potrąceń pieszych przez rowerzystów.
I co? Zamknięto ją?
NIE.
Jest POSZERZANA, a najbardziej kolizyjne odcinki -- przebudowywane i dokładany jest drugi pas...

To ja się może trochę czepne, ale tak się składa, że pochodzę z Trójmiasta i wspomnianą ścieżkę rowerową znam. Problem z potrąceniami bierze się stąd, że ścieżka biegnie w zasadzie nad samym morzem i na prawdę jest bardzo uczęszczana (w szczycie sezonu letniego są problemy z wyprzedzeniem rowerzysty jadącego wolniej!). A potrącenia biorą się stąd, że piesi nie zdają sobie sprawy z tego, że czerwonym kolorem oznaczane są ścieżki rowerowe, czyli miejsce, gdzie pieszy jest co najwyżej gościem...

Z resztą, nie powiem ile razy musiałem w Warszawie dzwonić na pieszych na ścieżce rowerowej... Bo sobie z niej chodnik zrobili. Ale gdybym - nie daj Boże - najechał na takiego pieszego, to oczywiście byłaby moja wina...

Tytuł:
PostNapisane: So maja 17, 2008 9:05 
Oberspammer

Cytuj:
Sporo jeździłem po Europie i nie widziałem jeszcze ani miasta, w którym cała Starówka byłaby zamknięta dla rowerów

No faktycznie cała może nie - w Deventer zamknięty jest na stałe rynek oraz głowna aleja handlowa i lepia tam mandaty (sily szybkiego reagowania wspomagane monitoringiem z kamer), ale...
0. Po tym samym rynku nie mogą sie poruszać także samochody (tylko dostawcze w celu dostawy z przepustką), a po Starówce przecież jak najbardziej mogą (choć też z przepustka, ale wątpię czy wszystkich da sie tu sprawdzić).
1. Przy głównym wjeździe na rynek jest parkingow rowerowych na cirka 100 rowerów.
2. Jak wiadomo w Holandii wszędzie indziej na rowerze da się przejechać bezpiecznie - tutaj spróbuj przejechać choćby Podwalem.

Cytuj:
ni takiego, w którym byłby dla nich zamknięte ulice, na których jest dopuszczony choćby ograniczony ruch samochodów

Z tym sie w pełni zgadzam - stosowana jest zasada: najpierw pieszy, potem rowerzysta a potem ew. samochód - łączenie ruchu samochodowego z pieszym nigdy nie odbywa się bez udziału rowerzystów.

Cytuj:
Ale fakt, tych ostatnich najłatwiej złapać i ukarać...

Pamiętaj, że łatwo ich złapać chyba tylko na bruku Starówki, wszędzie indziej na pewno są szybsi niż patrol pieszy, lub sprytniejsi niż samochodowy - bo rowerowych policjantów jak nie było tak nie ma. :-)

Tytuł:
PostNapisane: So maja 17, 2008 10:57 
Zielony Oszołom

Jeszcze jedan argument za dopuszczeniem rowerów części Starego i Nowego Miasta: jaką drogą można - między Saguszki a Karową - zjechać rowerem do szlaku nadwiślańskiego? Żadną. I czy którakolwiek z prowadzących tam ulic jest na tyle uczęszczana, żeby ruch rowerowy mógł stanowić probelm? Żadna. Podobnie jest zresztą na większości ulic Starówki, bo niemal cały ruch turystyczny skupia rynek i oś Świętojańska - Nowomiejska. Tam i tylko tam zakaz rzeczywiście ma sens. Też nie przez całą dobę, bo rano i wieczorem także tam jest pusto.

Rozsądnym rozwiązaniem byłby więc jedynie zakaz jazdy rowerem na rynku i tych dwóch ulicach i tylko w godz. od 9.00 do 22.00 (lub nawet wcześniej, ale to nieistotny szczegół). Sądzę, że taki właśnie postulat należy zgłosić.

Żeby go dobrze umotywować podejmuję się policzyć samochody przejeżdżające ul. Piwną w dzień powszedni przez 60 min. w godzinach szczytu. Z moich pobieżnych obserwacji wynika, że będzi ich kilkadziesiąt...

Tytuł:
PostNapisane: So maja 17, 2008 10:59 
Oberspammer

marek.slon napisał(a):
Pamiętaj, że łatwo ich złapać chyba tylko na bruku Starówki, wszędzie indziej na pewno są szybsi niż patrol pieszy, lub sprytniejsi niż samochodowy - bo rowerowych policjantów jak nie było tak nie ma. :-)

Strażacy miejscy jeżdżą sobie po Starówce na Giantach, poza tym -- mają radiostacje:
-- "Halo Płetwal, halo Płetwal, jak mnie słyszysz, tu Spaślak, jedzie taki w twoją stronę, zajedź mu drogę spychaczem, bo go nie dogonię..." :lol:

<edit>
marek.slon napisał(a):
...niemal cały ruch turystyczny skupia rynek i oś Świętojańska - Nowomiejska. Tam i tylko tam zakaz rzeczywiście ma sens.

Nie ma sensu. Żeby wjechać na Dziekanię i Kanonię (a dalej -- do Brzozowej lub Steinkellera, żeby zjechać ze skarpy), trzeba wjechać z Pl. Zamkowego w Świętojańską, bo pod Pizza Hut i Pałacem Ślubów są potworne kocie łby.
Z kolei po wjechaniu Brzozową pod górę, jedyny logiczny dojazd do Miodowej (i Al. Solidarności lub Pl. Teatralnego), prowadzi Celną, wzdłuż południowej pierzei Rynku, Zapieckiem, Piekarską, koło pomnika Kilińskiego i Kapitulną.

PostNapisane: Pn kwi 27, 2009 14:32 
Zielony Oszołom

Rowerzysta non grata na Starym Mieście

Od 1 maja na Stare Miasto będą mogli wjechać rowerzyści. Niestety, tylko na dwie ulice - Mostową i Boleść. Władze miasta nie zniosą bowiem kontrowersyjnego zakazu jazdy rowerem po innych ulicach Starówki.

Pomimo wcześniejszych zapowiedzi urzędnicy zrezygnowali z tego pomysłu pod wpływem mieszkańców, rady Śródmieścia i członków organizacji zrzeszającej niewidomych "Widziane z chodnika", którzy skarżą się na wypadki z udziałem rowerzystów. Członkowie Zielonego Mazowsza, które od lat walczy o otwarcie Starówki dla cyklistów i radny Bartosz Dominiak uważają, że to błędna decyzja.

Zakaz jazdy rowerem po Starym Mieście ma już ponad 30 lat. Dotyczy nie tylko jednośladów, ale wszystkich pojazdów, a informują o nim tabliczki ustawione na obrzeżach zabytkowego obszaru. Pomimo tego, że za przejażdżkę rowerem po Starówce grozi mandat w wysokości 100 zł, i tak zakaz nie jest przestrzegany. W ub.r. ratusz deklarował, że zniesie przepis, ale na obietnicach się skończyło. - Zmieniliśmy zdanie ze względu na negatywną opinię rady dzielnicy i skargi mieszkańców - wyjaśnia Janusz Galas, miejski inżynier ruchu.

Mieszkańcy skarżą się, że uliczki Starówki są wąskie, a ruch pieszych, szczególnie latem, jest wzmożony, dlatego rowerzyści stwarzają duże niebezpieczeństwo. Potwierdzają to członkowie grupy "Widziane z Chodnika" przy Polskim Związku Niewidomych. - Potłuczenia czy skaleczenia nóg to rezultat jazdy szalonych rowerzystów po Starówce - mówi Michał Czerniak, prezes organizacji. - Wielu niewidomych skarży się, że wąskimi uliczkami nie da się spokojnie przejść, bo w każdej chwili może wyskoczyć jakiś pojazd - dodaje.

Skargi podziałały na radnych Śródmieścia, którzy w styczniu zgodzili się na utworzenie tylko jednej trasy przez Stare Miasto, biegnącej z zachodu na wschód. Władze miasta na ten pomysł przystały. W efekcie od 1 maja cykliści będą mogli legalnie wjechać na ulice Mostową i Boleść. - Chcemy w ten sposób umożliwić rowerzystom jadącym Świętojerską czy Długą na Starówkę przedostanie się do ścieżki rowerowej na Wisłostradzie - deklaruje inżynier Galas, który zatwierdził już nową organizację ruchu w tym rejonie. Odpowiednie oznaczenia ulic przygotuje teraz Zarząd Terenów Publicznych.

Decyzja miasta jest niezrozumiała dla członków Zielonego Mazowsza. - Z policyjnych statystyk wynika, że na Starówce nie dochodzi do poważnych kolizji z udziałem rowerzystów- mówi Aleksander Buczyński z ZM. Dodaje, że poprowadzenie ruchu rowerowego w kierunku Wisłostrady nie jest tak bardzo ważne w tym rejonie.

- Nie upieramy się, żeby wpuszczać jednoślady na rynek Starego Miasta, ale powinno się odblokować ciąg: Zakroczymska, Freta i Podwale, by ułatwić dojazd z Żoliborza czy mostu Gdańskiego do Krakowskiego Przemieścia - przekonuje Buczyński.

Rowerzystów popiera Bartosz Dominiak, radny Lewicy, który po tym, jak w maju ub.r. napisaliśmy o kontrowersyjnym zakazie, zaapelował do prezydent miasta o jego zniesienie.

- Starówka nie jest tylko dla jej mieszkańców. Żyjemy w XXI w. i powinniśmy pewne rzeczy zmieniać. Nie zostawię tej sprawy i nadal będą szukał sposobów, żeby nakłonić władze Warszawy do zmiany zdania - zapewnia i przypomina, że w innych miastach takie zakazy nie obowiązują. Kluczowe dla przejazdu rowerów uliczki otwarte są m.in. na starówkach w Krakowie, Poznaniu czy Toruniu. Podobnie jest w dużych europejskich miastach, np. w Niemczech.

Andrzej Rejnson
Polska times
2009-04-27

Jack

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 15:02 
Bywalec

Skoro samochodem wolno, to ja będę jeździł rowerem po Starówce, jak robię to od kiedy pamiętam. To mój akt obywatelskiego nieposłuszeństwa. DO tej pory żaden ormowiec, zomowiec ani strażak miejski nie był w stanie mnie zatrzymać. Radzę masowo i totalnie olewać ten zakaz, jako niezgodny z prawami człowieka.

PostNapisane: Pt maja 01, 2009 23:33 
Oberspammer

Wiktor33 napisał(a):
Radzę masowo i totalnie olewać ten zakaz, jako niezgodny z prawami człowieka.

W ramach "zmiany organizacji ruchu" i "dopuszczenia", do latarni na Freta, za kościołem św Ducha (naprzeciwko baru mlecznego), przykręcono wielki znak B-9 "zakaz wjazdu rowerów". :evil:
I to nie w samym wjeździe w Barbakan, tylko przed Podwalem. Liczyłem na to, że chociaż na odcinku Podwale-Kilińskiego zastosują od strony Freta zakaz wjazdu z tabliczką T-22 "nie dotyczy rowerów".

Tarcza znaku bynajmniej nie jest "mini" (średnica 30 cm), tylko "max", średnica 60 cm -- taka, jak przy drogach szybkiego ruchu. Czy to ma być ten "większy zakaz", o którym pisano a'propos wypowiedzi radnego KrzysztofaRGórskiego?
Wygląda na to, że ironii w ZTP nie odczytano... :wink:

Najwyraźniej zadziałali tu specjaliści z ZTP. Znajoma psycholog, widząc takie zachowania, jak ich, zwykła się zastanawiać, czy motywem jest krzywda wyrządzona w dzieciństwie (tu: koledzy mieli rowery, a oni -- nie), czy też kompleks niższości (ew. małego członka)... :lol:

PostNapisane: N maja 03, 2009 23:30 
Greenpisarz

And now for something completely different:

Czy znamy jakiegoś rowerzystę mieszkającego na starówce? Jeśli kierowcy dostają jakieś specjalne zezwolenia na to, żeby po tej starówce z jakichś powodów móc jeździć, to ciekawe czy mieszkaniec starówki - rowerzysta może dostać specjalne zezwolenie na jeżdżenie rowerem, skoro mieszkaniec - kierowca może jeździć samochodem.

PostNapisane: Pn maja 04, 2009 14:35 
Zielony Oszołom

No nie powiem, ciekawe postawienie problemu :)

PostNapisane: Pn maja 04, 2009 14:57 
Oberspammer

Z tego, co wiem, mieszkaniec (za okazaniem dowodu) może w ZTP pobrać papierek "na jednorazowy wjazd z parkowaniem do 0,5 godziny". Do zaznaczenia są pola z datą i godziną. Czyli na przywiezienie ciężkich zakupów lub zapakowanie samochodu bambetlami na wakacje wystarczy. Ciekawe, czy gdyby rowerzysta strażakom takie coś pokazał, uznaliby? :wink:

Samochody dostawcze z EURO RTV/AGD czy inszych mają swoje przepustki. Poza tym są jacyś, co niby z okazji biznesu mają inny rodzaj przepustek (głównie karki w ciemnych samochodach).

Za komuny, jak słyszałem, na wniosek o zezwolenie na wjazd rowerem (na milicji, na Jezuickiej), odpowiedź była, że "zezwolenia są dla samochodów, bo samochodu nie można prowadzić w ręku, a rower można". Złota myśl godna b. pana Wosia z ZDM. Stara szkoła... :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona