Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N cze 16, 2013 19:22 
Zielony Oszołom

Dziś na Grójeckiej w wyżej opisanym miejscu padł rekord bo stało tam już 7 samochodów. 986 i dzwonimy. Gdy wracałem parę godzin później było czyściutko, chyba muszę tam częściej zajeżdżać.
Z innej beczki, wracając dziś z Castoramy uzbrojony w miarkę spotkałem takie oto cudo z ostatniej inwestycji:
Obrazek
Na wysokości 220 cm nad ziemią. Pytanie ile musi wynosić skrajnia pionowa nad ddr? Bo jak dla mnie tam wysoki człowiek może przyrżnąć w łeb, niższemu może zerwać kapelusz, a każdy może walnąć w to ręką.

PostNapisane: N cze 16, 2013 21:08 
Zielony Oszołom

Skrajnia to 2,5m i pewnie na tej wysokości jest pozioma część nogi znaku... Ot mistrzowie matematyki.
Skrajnia może być tymczasowo ograniczona do 2m przy budowach itd.

PostNapisane: Pn cze 17, 2013 19:13 
Zielony Oszołom

Jak się dowiedziałem to może być zmniejszona do 2,20. Ale budowa już się skończyła, a to jest nowy porządek jaki tam zapanował. Wniosek poszedł do ZDM.

Z rozpędu napisałem też do ZOM o doprowadzenie do użytku drzew na Banacha bo niedługo piesi i rowerzyści będą musieli się czołgać.
Obrazek

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 0:39 
Stały Bywalec

Cytuj:
Budowa ciągu pieszo - rowerowego przy ul. Banacha

Wprowadza się do budżetu oraz Wieloletniej Prognozy Finansowej m.st. Warszawy nowe zadanie z łączną kwotą planowanych wydatków w wysokości 2.075.000 zł, którą przeznacza się na budowę ciągu pieszo - rowerowego przy ul. Banacha. W 2013 r. zaplanowano wykonanie dokumentacji projektowej. Wydatki w poszczególnych latach wynoszą: 2013 r. - 50.000 zł, 2016 r. - 1.425.000 zł, 2017 r. - 600.000 zł.

Dysponent: Urząd Dzielnicy Ochota

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 5:51 
Oberspammer

Pawrzes napisał(a):
2013 r. - 50.000 zł, 2016 r. - 1.425.000 zł, 2017 r. - 600.000 zł

Skoro dają sobie dwa lata na wycofanie się z projektu, nie bardzo wierzę w ten termin. Osobiście bardziej bym tu widział pasy dla rowerów (wiem, wiem, trzy pasy już by się tu nie zmieściły), zwłaszcza że DDR powstanie kosztem chodnika, który nie jest wcale znacząco za szeroki.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 6:20 
Stały Bywalec

Na Banacha są podstawowo dwa, a nie trzy pasy. Poza tym na Bitwy są dwustronne dwukierunkowe (choć po północnej stronie - bez przejazdów) ścieżki rowerowe - chcesz przeganiać rowerzystów na drugą stronę dwujezdniowej ulicy?

W MPZP są ciągi rowerowe po obu stronach ulicy - wydaje się jednak, że dla obsługi rowerowej otoczenia dwa dwukierunkowe ciągi są wygodniejsze, niż pasy rowerowe.

A ścieżka rowerowa kosztem chodnika powstała w wielu innych miejscach Warszawy -nie kojarzę fali protestów ze strony rowerzystów, ale może patrzyłem wtedy w inną stronę akurat. :roll:

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 6:43 
Oberspammer

G.Madrjas napisał(a):
Na Banacha są podstawowo dwa, a nie trzy pasy.

Wiem. Mówiąc, że trzy się nie zmieszczą, miałem na myśli 2 samochodowe + 1 rowerowy :) Gdyby nie było rezerwy pod tramwaj (a być powinna), nie byłoby problemu, ale w obecnej sytuacji, jedyne opcje to 1 ogólny + 1 autobusowo-rowerowy lub 1 węższy samochodowy + 1 szerszy rowerowo-ogólny (który i tak miałby max. 3,5 m).

Cytuj:
Poza tym na Bitwy są dwustronne dwukierunkowe (choć po północnej stronie - bez przejazdów) ścieżki rowerowe - chcesz przeganiać rowerzystów na drugą stronę dwujezdniowej ulicy?

Ściśle rzecz biorąc, na większości Bitwy po stronie północnej jest póki co ciąg pieszo-rowerowy - podobno nawet ostatnio nasze służby mundurowe zabrały się za łapanie jeżdżących tamtędy rowerzystów za traktowanie go jako ciągu rowerowego i przejeżdżanie po pasach. Niemniej, jak słusznie zauważasz, funkcjonuje to jako dość ruchliwa trasa rowerowa. W związku z tym (ruchem po obu stronach ulicy przy Bitwy), rowerzyści będą musieli ganiać na drugą stronę ulicy również jeżeli powstanie DDR przy Banacha. Nie musieliby tylko gdyby powstały DDR po obu stronach.

Cytuj:
(Swoją drogą - w Studium uwarunkowań jest narysowana ścieżka rowerowa tylko po północnej stronie - tym bardziej nie rozumiem, dlaczego, zamiast zmodernizować ciąg po północnej stronie, wprowadzono dodatkowy po południowej, którego kontynuacja dalej na wschód jest wątpliwa bez przebudowy bazaru).

To już nie mnie pytaj :) Ale w obecnej sytuacji jest to zdecydowanie lepsza trasa niż ta po stronie północnej i możliwość kontynuacji jazdy jezdnią zlikwidowałaby konieczność latania wokół skrzyżowania przynajmniej w jednym kierunku.

Druga sprawa, że nawet ta pozycja w budżecie "pod referendum" nie przewiduje przejazdów przez skrzyżowania z Grójecką i Żwirki, więc znowu będą kikuty znikąd do nikąd. Było to jeszcze umiarkowanie irytujące, gdy miasto było świadome swojej niekompetencji i nie karało za przejeżdżanie między kikutami po pasach, ale w sytuacji gdy zaprzęgli do tego SM, jest to wyjątkowa hipokryzja.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 7:02 
Stały Bywalec

Gdyby ten projekt miał objąć także skrzyżowanie z Grójecką (a ktoś je jednak kiedyś zrobić powinien) to kwota w budżecie powinna być o co najmniej milion złotych większa.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 7:28 
Oberspammer

G.Madrjas napisał(a):
Gdyby ten projekt miał objąć także skrzyżowanie z Grójecką (a ktoś je jednak kiedyś zrobić powinien) to kwota w budżecie powinna być o co najmniej milion złotych większa.

Stąd wnioskuję, że nie obejmuje :)

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.

PostNapisane: Wt cze 18, 2013 8:11 
Zielony Oszołom

G.Madrjas napisał(a):

Z rozmów z pełnomocnikiem w niedziele zrozumiałem, że ma objąć i skrzyżowanie z grójecką i ze żwirkami. Ale może warto dopytać.

Natomiast obecnie zanim nastąpi to namawiałby na pisanie do burmistrza/zdm o wymianę nawierzchni chodnika na banacha bo tam jest dramat i dla pieszych i dla rowerzystów. Ja szykuje już pismo ze zdjęciami każdej dziury jaka tam się znajduje.

Ostatnio edytowano Wt cze 18, 2013 8:24 przez Hermes, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Następna strona