Monty B. Ike napisał(a):
"
Rowery na buspasach? Zdecydowanie nie."
A myślałem, że w Warszawie jedyną przeszkodą w dopuszczeniu rowerów na buspasy jest policja...
Chyba szkolenie pana pełnomocnika trzeba zacząć od przejażdżki Marszałkowską pod Domami Centrum...

A przeczytaliście tylko nagłówek wywiadu, czy samą wypowiedź pełnomocnika w tej sprawie? Bo to są jednak zupełnie dwie różne wypowiedzi. W wywiadzie
nie mówi on, że rowery "zdecydowanie nie zostaną wpuszczone na buspasy", tylko że wolałby inne rozwiązania, szczególnie tam, gdzie buspasy nie są dość szerokie, z podaniem przykładu Alej Jerozolimskich. To jest jednak inne stanowisko, a głupi lead niepotrzebnie mąci.
Inna sprawa, że rzeczywiście problematyczne jest, iż Pełnomocnik jest sceptyczny wobec rozwiązania, które z powodzeniem stosowane jest w bardzo wielu miastach w Europie. Inna sprawa, że buspas w Jerozolimskich pewnie dałoby się dość łatwo poszerzyć kosztem zwężenia pasów dla samochodów (nie wiem, nie mierzyłem, tak strzelam). Inna sprawa, że na śródmiejskim odcinku Alej (szczególnie na odcinku palma-rotunda) ten pas jest i tak często przyblokowany przez samochody na awaryjnych itd. i w sumie sytuacje, że rowerzysta miałby zostać wyprzedzony przez autobus pewnie w ogóle nie byłyby zbyt częste.
EDIT: Czy mógłbym prosić o info, skąd jest wzięty ten artykuł (tytuł czasopisma i data)?