Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr lis 21, 2012 1:56 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
Z artykułu wynika, że jest prezesem NextBike, pracuje w ZTM i będzie jeszcze pełnomocnikiem.

Ach więc to tak wygląda to słynne partnerstwo publiczno-prywatne? :lol:

PostNapisane: Śr lis 21, 2012 7:11 
Admin

Maćkofff napisał(a):
Na forum WMK, Raffi chwalił się, że w poniedziałek grupa trzymająca rower w Warszawie miała się spotkać z panem Puchalskim. Jakiś skrót informacji?

Szczególnie konkretnych konkretów nie było, to było raczej takie nawiązanie stosunków dyplomatycznych.

Na razie pełnomocnik spotyka się ze wszystkimi co mają w mieście coś do powiedzenia w sprawach rowerowych, co pewnie jeszcze z 2-3 tygodnie zajmie. Chce przypilnować, żeby mimo kryzysu uchowały się w budżetach miejskich jednostek jakieś fundusze na infrastrukturę rowerową.

Ponarzekał trochę, że ZM i WMK to się nic nie podoba, wiecznie na coś narzekają. Pochwalił za to Ciebie za mapkę stojaków.

Ja przedstawiłem koncert życzeń w 13 punktach.

Obejrzeliśmy projekt pasów rowerowych na Tamce, do wdrożenia w ramach tymczasowej organizacji ruchu jeszcze w tym roku, też trochę ponarzekaliśmy.

W grudniu ma być kolejne spotkanie, już z porządkiem obrad i protokołem.

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 9:35 
Oberspammer

Cytuj:
Ponarzekał trochę, że ZM i WMK to się nic nie podoba, wiecznie na coś narzekają.

Z tego co wiem on nie zamierza narzekać, się jesteśmy na właściwym miejscu. Jakby nikt nie narzekał, to by nic robić nie trzeba było chyba.

PostNapisane: Cz lis 29, 2012 20:24 
Oberspammer

a tymczasem pełnomocnik założył profil na fb: https://www.facebook.com/pages/Pe%C5%82 ... ts&fref=ts

i podał informację o swoich dyżurach: "Zapraszam wszystkich chętnych na dyżury Pełnomocnika w każdy wtorek w godzinach 15-17, na Węźle Komunikacyjnym Młociny, ul. Kasprowicza 145, piętro I, pok. 103"

PostNapisane: Pt lis 30, 2012 9:53 
Bywalec

gromanik napisał(a):
i podał informację o swoich dyżurach: "Zapraszam wszystkich chętnych na dyżury Pełnomocnika w każdy wtorek w godzinach 15-17, na Węźle Komunikacyjnym Młociny, ul. Kasprowicza 145, piętro I, pok. 103"

tylko nie wszyscy na raz ;)

PostNapisane: So gru 01, 2012 0:42 
Oberspammer

Wywiud.

Obrazek
strona 1 w full resolution
strona 2 w full resolution

"Rowery na buspasach? Zdecydowanie nie."
A myślałem, że w Warszawie jedyną przeszkodą w dopuszczeniu rowerów na buspasy jest policja... :twisted:
Chyba szkolenie pana pełnomocnika trzeba zacząć od przejażdżki Marszałkowską pod Domami Centrum... :mrgreen:

PostNapisane: So gru 01, 2012 9:32 
Sympatyk

Ja proponuję "panu pełnomocniku" przejażdżkę w porannym szczycie z Ronda Waszyngtona do centrum przez Most.Poniatowskiego, może mu się trochę zmieni optyka na temat buspasów?

PostNapisane: So gru 01, 2012 11:53 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
"Rowery na buspasach? Zdecydowanie nie."
A myślałem, że w Warszawie jedyną przeszkodą w dopuszczeniu rowerów na buspasy jest policja... :twisted:
Chyba szkolenie pana pełnomocnika trzeba zacząć od przejażdżki Marszałkowską pod Domami Centrum... :mrgreen:

A przeczytaliście tylko nagłówek wywiadu, czy samą wypowiedź pełnomocnika w tej sprawie? Bo to są jednak zupełnie dwie różne wypowiedzi. W wywiadzie nie mówi on, że rowery "zdecydowanie nie zostaną wpuszczone na buspasy", tylko że wolałby inne rozwiązania, szczególnie tam, gdzie buspasy nie są dość szerokie, z podaniem przykładu Alej Jerozolimskich. To jest jednak inne stanowisko, a głupi lead niepotrzebnie mąci.

Inna sprawa, że rzeczywiście problematyczne jest, iż Pełnomocnik jest sceptyczny wobec rozwiązania, które z powodzeniem stosowane jest w bardzo wielu miastach w Europie. Inna sprawa, że buspas w Jerozolimskich pewnie dałoby się dość łatwo poszerzyć kosztem zwężenia pasów dla samochodów (nie wiem, nie mierzyłem, tak strzelam). Inna sprawa, że na śródmiejskim odcinku Alej (szczególnie na odcinku palma-rotunda) ten pas jest i tak często przyblokowany przez samochody na awaryjnych itd. i w sumie sytuacje, że rowerzysta miałby zostać wyprzedzony przez autobus pewnie w ogóle nie byłyby zbyt częste.

EDIT: Czy mógłbym prosić o info, skąd jest wzięty ten artykuł (tytuł czasopisma i data)?

PostNapisane: So gru 01, 2012 15:47 
Oberspammer

Stary Trampek napisał(a):
EDIT: Czy mógłbym prosić o info, skąd jest wzięty ten artykuł (tytuł czasopisma i data)?

Już jest w wersji w pełni elektronicznej: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... acji_.html .

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: N gru 02, 2012 12:15 
Stały Bywalec

Stary Trampek napisał(a):

Inna sprawa, że buspas w Jerozolimskich pewnie dałoby się dość łatwo poszerzyć kosztem zwężenia pasów dla samochodów (nie wiem, nie mierzyłem, tak strzelam).?

Moim zdaniem w ogóle zwężanie pasów tam gdzie się da i wytyczanie na uzyskanej przestrzeni pasów dla rowerów powinno być absolutnym priorytetem w Warszawie. Naprawdę mamy szerokie ulice.

I właśnie: na które konkretnie przepisy powołuje się jaśnie panujący inżynier Galas kiedy mówi, że prawo nie pozwala na wytyczanie pasów dla rowerów wzdłuż miejsc parkingowych?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona