Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr maja 19, 2010 15:02 
Zielony Oszołom

Jak patrzę na stojak u mnie pod firmą (wyrwikółka, oczywiście), to mój rower jest jedynym w ten sposób postawionym (tzn. tyłem). Pod Galerią Mokotów też (i tam też tylko wyrwikółka, ale cud, że w ogóle jest).

PostNapisane: Śr maja 19, 2010 23:00 
Zielony Oszołom

ajarmoniuk napisał(a):
Pod Galerią Mokotów też (i tam też tylko wyrwikółka, ale cud, że w ogóle jest).

Czemu cud. Pod taką np. Arkadią stojaki jak złoto, i dużo. I często pełne.

Usiłuję namówić BUW do zgłoszenia się po stojak, skoro miasto rozdaje, ale BUW chyba usiłuje udać, że mnie nie słyszy :-|

PostNapisane: Cz maja 20, 2010 10:18 
Bywalec

A ja mam rozwiązanie: spytać sanepid na jakiej podstawie prawnej chce wystawić mandat. I wtedy okarze się, że podkulą ogon i zamnką japę.

PostNapisane: Cz maja 20, 2010 12:51 
Oberspammer

kapilansztrum napisał(a):
A ja mam rozwiązanie: spytać sanepid na jakiej podstawie prawnej chce wystawić mandat. I wtedy okarze się, że podkulą ogon i zamnką japę.

Pewnie przepis dotyczy pojazdów w znaczeniu pojazdów silnikowych, gdzie mogą być wycieki oleju i wyziewy benzyny...

Choć może przesadzam z podejrzewaniem tfurców przepisów o logikę. :wink:

PostNapisane: Cz maja 20, 2010 14:45 
Początkujący

Co do Sanepidu, to rozmawialam z paniami z przedszkola i one mówią, że to jest koszmar: za każdym razem przychodzi ktoś inny i za każdym razem czepia się czego innego. Więc że w końcu się przyczepią i do rowerków w holiku to pewne. Choćby dlatego, że jak stoją tam rowerki to nie da się tego miejsca sprzątnąć. Fakt - nie da się. Wiec dajcie mi człowieka (rower?), a znajdę paragraf.

Sytuacja dla mnie o tyle bardzo przykra, że sama namawialam innych rodziców by ich dzieci przyjeżdżały na rowerkach. A jakbym zniechęcała, to może tych moich dwóch nikt by się nie czepił. I tu wracamy do prawdziwości starej maksymy żę najlepiej być cicho w kąciku. A na poważnie, to przecież w przedszkolu do którego chodzi 100 dzieci to na podjeździe powinno stać ze 20 rowerków (a w szycie było ich 8), lecz nawet te 8 okazało się za dużo.

No nic, pracujemy nad koncepcją stojaka. Czy ja dobrze rozumiem, że tak naprawdę to wystarczy kawał wygiętej w U rury i do w sumie niskiej by można było te dziecięce rowerki przypiąć? Bo stojaki dla dorosłych, przy tych 16" to mogą być za wysokie.

dzieki za wsparcie.
Anka

PostNapisane: Pt maja 21, 2010 17:55 
Stały Bywalec

aniao napisał(a):
Czy ja dobrze rozumiem, że tak naprawdę to wystarczy kawał wygiętej w U rury i do w sumie niskiej by można było te dziecięce rowerki przypiąć? Bo stojaki dla dorosłych, przy tych 16" to mogą być za wysokie.

dzieki za wsparcie.
Anka

Nie do końca dobrze to widzisz. Wszak rower można a nawet raczej zawsze przypina się do nóg stojaka. A nogi są od samej ziemi więc i 12'' się załapuje.

Myślcie nad zadaszeniem stojaka, bo bez zadaszenia będzie lipa taka jak na placu Wilsona, że dali stojak przed stacją metra a i tak ludzie przypinają do znaku drogowego ponieważ znak załapuje się pod dach stacji.

PostNapisane: N cze 27, 2010 23:55 
Dzicz Kudłata

Temat nieco już zapomniany, ale wciąż po głowie chodził mi ten kształt stojaka... i znalazłem taki oto przy Ratuszu Ochoty:

Obrazek

Taki na pewno będzie pasował i dla dużych i dla małych rowerów.

PS. Czy sa jakieś postępy w sprawie?

PostNapisane: Pn cze 28, 2010 8:27 
Oberspammer

Za granicą stosowaną są także stojaki rowerowe o dwa razy mniejszym boku "kwadratu" (Widziałem bodajże w Brukseli oraz Berlinie). Także do dorosłych rowerów. Może i do dziecięcych by się nadały. Ale nie wiem czy w Polsce, ktoś takie produkuje (chyba, że jako element małej architektury. Ewentualnie można jako stojaki postawić wygrodzenia trawników, takie jak zastosowano na Wiśniowej (odcinek Rakowiecka, Batorego) - rozstaw nóżek jak u stojaka, ale dwa razy niższy niż stojak. Myślę, ze do nabycia w jakimś sklepie/manufakturze z artykułami małej architektury.

PostNapisane: Pn cze 28, 2010 9:55 
Zielony Oszołom

wildzi napisał(a):
Temat nieco już zapomniany, ale wciąż po głowie chodził mi ten kształt stojaka... i znalazłem taki oto przy Ratuszu Ochoty:

Takie same stoją pod ZGN Bielany na... Bielanach :)
To się nazywa stojak z poprzeczką do umieszczenia reklamy. Ale bez reklamy też się sprawdza.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2