Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr kwi 14, 2010 23:52 
Oberspammer

mplonski napisał(a):
po pierwsze, nie ZTP tylko UM (stawia stojaki)

A możesz wymienić jednostkę Urzędu Miasta, która stojaki stawia na ulicach???

mplonski napisał(a):
po drugie nie ZTP tylko ZDM (wydaje zgodę na lokalizację)

Jak dotychczas stojaki w Śródmieściu stawiał ZTP (na swoich ulicach).
ZDM wydaje zezwolenie na lokalizację, ale odżegnuje się od robienia czegokolwiek w swoim pasie drogowym, co ma związek ze stojakami.
Proponuję, abyś zapoznał się z literaturą, tzn. korespondencją w tej sprawie, choćby pomiędzy ZM a ZDM.

PostNapisane: Śr kwi 14, 2010 23:59 
Zielony Oszołom

jak załatwiałem jedne stojaki, które niestety są w stanie stawiania (będę musiał się upomnieć kiedy będą) to najpierw musiało pójść pismo do ZDM'u z prośbą o opinię lokalizacji (była to ich ulica).

wydawało mi się, że to właśnie UM stawia, pewnie ze względu m.in. na ich programy, etc. ponadto, kiedyś chyba na forum ZM'u był wątek o tym, że to właśnie ratusz stawia stojaki na terenach ZDM'u i była to nowość. stąd skojarzyłem, że to UM stawia. która jednostka - nie wiem.

ok, przejrzałem dokładnie, faktycznie mniej ciekawie wygląda jeśli chodzi o drogi należące do ZDM'u.

swoją drogą, uliczki boczne zależą do ZTP'u, a więc nie powinno być problemów ze stawianiem stojaków właśnie w nich. na razie można dać trochę stojaków w bocznych uliczkach, jak ZDM zgodzi się w końcu na stojaki u siebie to będą dodatkowe przed sklepami.

PostNapisane: Cz kwi 15, 2010 8:15 
Oberspammer

Dyrektor ZDM swego czasu pozytywnie odnosiła się do pomysłu ustawiania stojaków zamiast słupków przeciwparkingowych. Jako że w niektórych lokalizacjach przy Marszałkowskiej stojaki mają pełnić właśnie taką funkcję, warto o tym przypomnieć. Koszt dla ZDM ten sam, a efekt podwójny.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Cz kwi 15, 2010 16:01 
Zielony Oszołom

a co z kwestią blokowania stojaków? co prawda w niektórych miejscach aut raczej nie ma skąd się spodziewać, ale co w przypadku gdy stojak jest blokowany przez parkujące auta?

takie zastosowanie imo nie jest zbytnio dobre.

PostNapisane: Cz kwi 15, 2010 16:10 
Oberspammer

Wydaje mi się, że aż tak często nie widać samochodów przytulających się do słupków w miejscach, gdzie zakazane jest parkowanie, nie ma więc podstaw, by przypuszczać, że będą przytulać się do stojaków. W najlepszej sytuacji są miejsca, gdzie jest dość przestrzeni, by ustawić stojak ukośnie do jezdni i równocześnie zostawić szeroki chodnik dla pieszych - np. o tak: http://www.zm.org.pl/?a=wroclaw_stojaki-09b&img=4 - wtedy zawsze mogą parkować dwa rowery przy każdym stojaku. W sytuacji, gdy stojaki trzeba ustawić równolegle do jezdni, może być problem z parkowaniem od strony samochodowej, ale strona odchodnikowa i tak jest dostępna.

Pozdrawiam,
Maciek

P.S. Nie chodzi oczywiście o ustawienie trzech stojaków zamiast 20 słupków, tylko zastąpienie niektórych słupków ze szczelnego ciągu stojakami.

P.P.S. O, tu lepszy przykład z Wiednia, co mam na myśli: http://www.zm.org.pl/?a=wieden_rowery-a070813&img=2 .

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pt kwi 16, 2010 23:19 
Zielony Oszołom

ok, dzięki za wszystkie propozycje i uwagi. jutro (w sumie dzisiaj, 17/04/10) spróbuję przejechać się marszałkowską i porobić zdjęcia proponowanych miejsc na stojaki. tzn dokładnie, ile stojaków, gdzie i jak ustawionych.

PostNapisane: So kwi 17, 2010 7:17 
Admin

mplonski napisał(a):
a co z kwestią blokowania stojaków? co prawda w niektórych miejscach aut raczej nie ma skąd się spodziewać, ale co w przypadku gdy stojak jest blokowany przez parkujące auta?

takie zastosowanie imo nie jest zbytnio dobre.

Słupek jest z reguły zastawiony tylko z jednej strony - od strony jezdni/miejsc parkingowych. Z drugiej strony zawsze można postawić rower.

PostNapisane: So kwi 17, 2010 17:14 
Zielony Oszołom

tym razem wracałem do domu przez Pl. Zbawiciela i zauważyłem tam pewne braki ;-)

propozycje

PostNapisane: So kwi 17, 2010 17:29 
Oberspammer

mplonski napisał(a):
tym razem wracałem do domu przez Pl. Zbawiciela i zauważyłem tam pewne braki ;-)
propozycje

Generalnie masz rację, ale w ew. pismach nie sugeruj łaskawie rozwiązań szczegółowych.
Parkowania rowerów równoległego do jezdni/mis/barierek/słupków w krajach o rozwiniętej kulturze rowerowej zasadniczo nie stosuje się.

To, co popełnił ZTP przy Mokotowskiej róg Pięknej, prosi się o wyrwanie i zrobienie po bożemu. Nie jest to przykład do naśladowania.
Niestety, istnieje frakcja, która robi tak, żeby efekty były odwrotne do zamierzonych przez np. Wydz. Transportu Rowerowego... :(

PostNapisane: So kwi 17, 2010 18:04 
Zielony Oszołom

czyli sugerujesz, aby np na marszałkowskiej zamiast równoległych stojaków do donic ustawić je prostopadle / ukośnie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona