Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr wrz 12, 2007 20:33 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Właśnie nie - pas znakomicie ułatwia zajeżdżanie drogi rowerzyście przy skręcie w prawo. Tak jak pisałem w wątku o pasach na Żoliborzu, Holendrzy szacują, że na tradycyjnych pasach rowerowych jest o 50% więcej wypadków na rowerokm niż w zwykłym ruchu mieszanym, i ostatnio raczej odchodzą od tego wynalazku. Ewentualnie stosują go w zmodyfikowanej formie:

Jakoś mnie nie przekonuję że przy braku pasa dla rowerów jest mniej kolizji. Z Holandią to chyba nie za bardzo jest sens porównywać, bo wiadomo, że tam bardziej szanuje się rowerzystów. Myślę, że należałoby po prostu zacząć stosować pasy rowerowe w niektórych miejscach w Warszawie i wtedy zobaczymy czy poprawi to bezpieczeństwo. Moim zdaniem tak, bo gdy rowerzysta jedzie normalnym pasem to wszyscy za wszelką cenę starają się go wyprzedzić, nawet gdy jest bardzo ciasno, jakby był osobny pas to jednak by tego nie było. Faktycznie największy problem to skręty w prawo, no cóż, musieliby się kierowcy do tego przyzwyczaić, trzeba by sprawdzić w praktyce jakby im to szło... Ale w sumie przy braku pasa dla rowerów też przecież często dochodzi to zajeżdżania drogi.

Cytuj:
Na pewno będzie problem z miejscem przy placu Bankowym. Przy najbliższej okazji postaram się sprawdzić, co było w koncepcji.

Jasne, ale przynajmniej nie jest tu już tak ciasno jak w samym tunelu. Osobiście byłbym za pociągnięciem pasów aż za Plac Bankowy (dalej w Al. Solidarności spokojnie by się już zmieściły dwukierunkowe ścieżki po obu stronach), jeśli autobusy będą się zatrzymywać na przystankach razem z tramwajami (na środku) to odpada główne źródło potencjalnych kolizji.

Cytuj:
Na Kapucyńskiej i Nowym Przejeździe chyba też zmieściłyby się pasy dla rowerów?

Na tych zakrętach byłyby one kompletną fikcją.

Niewielkie separatory i myślę, że byłoby po kłopocie.

No właśnie, miejsca tu przecież jest dość tylko chodzi o to że są zakręty. Nie wiem tylko czy autobusy by się wyrabiały, ale nie wiem czy one w ogóle jeszcze wrócą na tą trasę (myślę że nie ma takiej potrzeby).

Jeszcze jedna ogólna uwaga do koncepcji zmian na trasie WZ - myślę że warto by też zaproponować progi zwalniające na pasach dla samochodów na przejściach przy tunelu i przy Parku Praskim, oczywiście nie takie jakie mamy na osiedlach, ale łagodnie wyprofilowane, tak żeby można było spokojnie przejeżdżać przez nie z prędkością odpowiednio 40 i 50 km/h (tyle ile jest tam maksymalnie dozwolone) - ale nie większą. Chyba szczególnie na tym przejściu przy tunelu by to poprawiło bezpieczeństwo i nie trzeba już wtedy montować tam świateł.

PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 7:31 
Admin

MB napisał(a):
Jakoś mnie nie przekonuję że przy braku pasa dla rowerów jest mniej kolizji. Z Holandią to chyba nie za bardzo jest sens porównywać, bo wiadomo, że tam bardziej szanuje się rowerzystów.

W Polsce różnica może być jeszcze większa na niekorzyść pasów - polscy kierowcy są zupełnie nieprzyuczeni patrzeć w prawo w tył przy skręcaniu w prawo. W Niemczech czy Holandii tłucze się to bezlitośnie.

Cytuj:
Myślę, że należałoby po prostu zacząć stosować pasy rowerowe w niektórych miejscach w Warszawie i wtedy zobaczymy czy poprawi to bezpieczeństwo.

To właśnie zaproponowaliśmy - jednak wolałbym nie testować nowinki na najbardziej niebezpiecznym skrzyżowaniu w mieście ;-)

Cytuj:
Ale w sumie przy braku pasa dla rowerów też przecież często dochodzi to zajeżdżania drogi.

Ale w ruchu mieszanym masz na to pewien wpływ - jadąc bardziej asertywnie, dalej od krawężnika, możesz zniechęcić kierowców do wyprzedzenia na niebezpiecznym odcinku. Zajeżdżani są przede wszystkim ci, którzy się nadmiernie przytulają do krawężnika.

Cytuj:
Osobiście byłbym za pociągnięciem pasów aż za Plac Bankowy (dalej w Al. Solidarności spokojnie by się już zmieściły dwukierunkowe ścieżki po obu stronach)

Kosztem jednego pasa jezdni, jak rozumiem?

Cytuj:
Jeszcze jedna ogólna uwaga do koncepcji zmian na trasie WZ - myślę że warto by też zaproponować progi zwalniające na pasach dla samochodów na przejściach przy tunelu i przy Parku Praskim, oczywiście nie takie jakie mamy na osiedlach, ale łagodnie wyprofilowane, tak żeby można było spokojnie przejeżdżać przez nie z prędkością odpowiednio 40 i 50 km/h (tyle ile jest tam maksymalnie dozwolone) - ale nie większą. Chyba szczególnie na tym przejściu przy tunelu by to poprawiło bezpieczeństwo i nie trzeba już wtedy montować tam świateł.

Takie progi jak w Krakowie na ul. Lubicz? Myślę, że jeszcze z 5 lat poczekamy zanim tego typu nowinki dotrą do Warszawy ;-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2