Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lis 24, 2009 6:45 
Admin

Mówiąc dalekobieżne masz na myśli pośmieszne, czy podmiejskie linie prywatne?

Jeżeli te pierwsze, to pośpiechy jednak w tej chwili bardziej powinny się zatrzymywać pod Auchan - większy ruch. Z czasem coś można zmieniać, ale nie zabierałbym ich stamtąd, bo ludzie z nich tam korzystają.

Jeżeli zaś miałeś na myśli podmiejskie linie prywatne, to ich umieszczanie na Konwaliowej ma niewielki sens - dziś się tu zatrzymują na machnięcie, albo gdy pasażer chce wysiąść, co zdarza się może z 2x w tygodniu. Wiem, że chodzić Ci może o wygodną przesiadkę w relacji 508/511/186 do prywatnych, ale to zawsze masz Ekspresową, gdzie to się zwyczajowo odbywało od lat.

PostNapisane: Cz lis 26, 2009 14:15 
Początkujący

Proponuje tez przeniesienie przystanków "Rudzka" z ul. Mickiewicza i "Klaudyny" z Rudzkiej na przeciw Toyoty na ul. Klaudyny i polaczenie ich w jeden tylko nie wiem czy tam jest wystarczajaco miejsca.
Jako argumenty:
1. wszyscy, ktorzy ida na aktualny przystanek musza nadkladac drogi bo od strony Trasy nikt nie mieszka a wiekszosc chodzi z Marymontu i szkoly podstawowej
2. Wiekszośc ludzi z uutobusów dojezdza do metra wiec polaczenie przystanku dla tych jadacych na pl. Wilsona i do M. Marymont ulatwi dojazd
3. Będzie zaciszniej czekac na autobus w kierunku pl. Wilsona bo na obecnym przystanku nie ma wiaty i nie da sie chyba zrobic ze wzgledu na brak miejsca a to typowy wygwizdow bo na gorce i bez zabudowan.

PostNapisane: Cz lis 26, 2009 15:59 
Bywalec

Stary Trampek napisał(a):
- rondo Wiatraczna: bardzo trudno dostać się na wyspę centralną np. z rogu Al. Waszyngtona i Al. Stanów Zjednoczonych (trzeba przejść przez trzy trzypasmowe jezdnie, choć wyspa w linii prostej jest b. blisko)

IMHO autobusy kończące trasę na Pętli Wiatraczna powinny umożliwiać sprawną przesiadkę na przystanku Wiatraczna 03 (zaraz obok przystanku tramwajowego na Waszyngtona).
Minimum to zatrzymanie dla skróconego kursu 521, inna możliwość to "Na żądanie" dla każdego jadącego tamtędy autobusu, wersja optymalna - każdy autobus tam przystaje.
Umożliwiłoby to sprawną przesiadkę do tramwaju zarówno na Grochowskiej jak i Waszyngtona, eliminując jednocześnie konieczność budowy nowych pasów na wyspę pętli tramwajowej.
Czas zaoszczędzony przez pasażerów szacowałbym na przynajmniej 10 minut. By tyle zaoszczędzili kierowcy budujemy skrzyżowania po 200 milionów. By zaoszczędzić 15 minut wyznaczono buspas na TŁ.

PostNapisane: Cz lis 26, 2009 19:02 
Zielony Oszołom

tom.krakus napisał(a):
- rondo Wiatraczna: bardzo trudno dostać się na wyspę centralną np. z rogu Al. Waszyngtona i Al. Stanów Zjednoczonych (trzeba przejść przez trzy trzypasmowe jezdnie, choć wyspa w linii prostej jest b. blisko)

IMHO autobusy kończące trasę na Pętli Wiatraczna powinny umożliwiać sprawną przesiadkę na przystanku Wiatraczna 03 (zaraz obok przystanku tramwajowego na Waszyngtona).
Minimum to zatrzymanie dla skróconego kursu 521, inna możliwość to "Na żądanie" dla każdego jadącego tamtędy autobusu, wersja optymalna - każdy autobus tam przystaje.
Umożliwiłoby to sprawną przesiadkę do tramwaju zarówno na Grochowskiej jak i Waszyngtona, eliminując jednocześnie konieczność budowy nowych pasów na wyspę pętli tramwajowej.
Czas zaoszczędzony przez pasażerów szacowałbym na przynajmniej 10 minut. By tyle zaoszczędzili kierowcy budujemy skrzyżowania po 200 milionów. By zaoszczędzić 15 minut wyznaczono buspas na TŁ.

To brzmi bardzo sensownie, sam bym na tym skorzystał! Może jakiś wnioseczek?

Niemniej nadal w tym miejscu pozostaje problem dla tych, którzy stoją sobie na rogu Waszyngtona/Aleja Stanów Zjednoczonych i chcieliby się dostać na Gocławek.

Inna sprawa: co sądzicie (tambylcy) o przeniesieniu przystanku Zamieniecka 01 (na Ostrobramskiej) w kierunku zachodnim, za skrzyżowanie z Zamieniecką? Wówczas mogłyby się na nim zatrzymywać także 182, 382 i 158, które teraz stają przy przystanku Zamieniecka 03. Jednym słowem: osoby udające się z przystanku Zamieniecka w kierunku miasta miałyby więcej autobusów do wyboru.

PostNapisane: Cz lis 26, 2009 19:59 
Bywalec

Inna sprawa: co sądzicie (tambylcy) o przeniesieniu przystanku Zamieniecka 01 (na Ostrobramskiej) w kierunku zachodnim, za skrzyżowanie z Zamieniecką? Wówczas mogłyby się na nim zatrzymywać także 182, 382 i 158, które teraz stają przy przystanku Zamieniecka 03. Jednym słowem: osoby udające się z przystanku Zamieniecka w kierunku miasta miałyby więcej autobusów do wyboru.

W pierwszej chwili pomyślałem że to świetny pomysł, ale patrząc na mapę: http://tnij.org/zamienicka_ostrobramska_ myślę że:
- stracili by mieszkańcy bloków Łukowska/Ostrobramska, pewnie ponad połowa z najbliższych bloków po wschodniej stronie nie wraca się do kładki na wysokości Promenady tylko idzie w stronę "Zamieniecka 01"
- zyskaliby mieszkańcy niskiej zabudowy w ulicach Łukiskiej, Znicza, Filomatów i bloków na rogu Łukowska/Zamieniecka/Sulejkowska/Mlądzka (tam mieszkałem :) ) - do przystanku Grenadierów jest za daleko, do Zamieniecka 01 blisko też nie jest

Może rozsądnym rozwiązaniem było by chyba wprowadzenie drugiego przystanku (na żądanie?), np na wysokości ul. Łukiskiej?

EDIT: W swoim poście zakładasz likwidację "Zamieniecka 03" ? Jeżeli tak (123 i tak jedzie na drugą stronę chyba? /Ostrobramskiej/) to mógłby być nawet dość blisko skrzyżowania. Ale chyba w Bolandzie nie robi się przystanków za skrzyżowaniem?

PostNapisane: Cz lis 26, 2009 20:43 
Zielony Oszołom

Jak już dawałem temu wyraz na forum, bardzo boli mnie to skrzyżowanie, bo jest z punktu widzenia pieszych po prostu idiotyczne, przede wszystkim ze względu na brak przejścia dla pieszych na wschodnim ramieniu skrzyżowania. Początkowo chciałem wystąpić jedynie o przywrócenie przejścia, aby lepiej skomunikować przystanek Zamieniecka 01 (teraz, jeśli ktoś mieszka w punktowcach J.W.Construction, potrzebuje chyba z 10 minut, aby dotrzeć na przystanek na przeciwko bloku).
Potem zacząłem się jednak zastanawiać, czy nie lepiej przesunąć ten przystanek za skrzyżowanie, tak aby zatrzymywały się na nim także linie jadące do miasta, które wyjeżdżają z Zamienieckiej. I wówczas Zamieniecka 03 byłby do odstrzału.

123 rzeczywiście się zatrzymuje już na Fieldorfa (Zamieniecka 05). Natomiast mieszkańcy bloku, w którym mieszkałeś, to teraz raczej idą na autobus przy Łukowskiej - odkąd wprowadzili 382, co 10 minut odjeżdża stamtąd autobus do miasta i nie ma co chodzić do Ostrobramskiej.

Być może ten przystanek na żądanie przy Łukiskiej to jest jakieś rozwiązanie, ale nie wiem, czy nie byłby za blisko Zamienieckiej 01.

Natomiast chyba jednak są w Polsce jakieś przystanki za skrzyżowaniem. Przychodzą mi do głowy np. Pl.Szembeka 01 i Muzeum Narodowe 01. Oba zresztą są przykładami jak najgorszych praktyk w zakresie sytuowania przystanków (co oczywiście nie znaczy, że w ogóle przystanki za skrzyżowaniami są bez sensu).

A w ogóle to jesteś mój ziomal, jak tam mieszkałeś :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2