Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn wrz 14, 2009 22:53 
Zielony Oszołom

Pan z TVP Kraków płaczliwym głosem tłumaczący ceprom na Zakopiance na czym ten mechanizm polega:

http://www.youtube.com/watch?v=hhzdDtzPZ6w

Do tego dziwni panowie blokujący pas, "żeby się nie wpieprzali" każą stać godzinami do najbliższego skrętu w lewo :)

Szczerze powiedziawszy mam problem w odróżnieniu jazdy na suwak od chamstwa które spotyka się np. na moście Grota przy zjeździe na Białołęke
Może mi ktoś tą delikatną różnicę wyjaśnić?

Chciałbym zobaczyć jak powstaje właśnie ten korek na Grocie. Czy to wynika z tego, że ktoś wpycha się i zwalnia np. 5 samochodów, których czas zjazdu wydłuża się i powoduje lawinowe zapchanie wylotu. Czy wszystko opiera się na kulturze i umiejętnościach? Jeden kierowca powinien trochę zwolnić i dać miejsce, a drugi powinien dostosować swoją prędkość do kolumny i wjechać jak najsprawniej?

Słowem mam mieszane uczucia, więc proszę o przystępny wykład w tej kwestii.

PostNapisane: Wt wrz 15, 2009 11:25 
Sympatyk

Jazda na suwak powinna odbywać się tam, gdzie jeden z pasów się kończy, nie gdy przechodzi w pas do skrętu. To spora (i w zasadzie najważniejsza) różnica.

PostNapisane: Wt wrz 15, 2009 11:30 
Zielony Oszołom

karoten napisał(a):
Jazda na suwak powinna odbywać się tam, gdzie jeden z pasów się kończy, nie gdy przechodzi w pas do skrętu. To spora (i w zasadzie najważniejsza) różnica.

Czyli na Grocie mając zamiar skrętu na Białołękę powinienem jechać tym pasem od Słowackiego :P?

PostNapisane: Wt wrz 15, 2009 13:39 
Bywalec

Nie wiem jak jest na moście Grota, ale jazda na suwak ma swoje zalety. Wbrew propagandzie nie upłynnia specjalnie ruchu i nie podnosi przepustowości. Przy skokowych zmianach przepustowości powstaje fala zaburzeniowa (w innych tematach o tym już pisano, jak o jakimś fundamentalnym odkryciu) i spadek prędkości nawet do zupełnego zatrzymania pojazdów. Zamek pozwala skrócić kolejki, co ma niebagatelne znaczenie w miastach, gdzie korki sięgają często następnych skrzyżowań. Pozwala to na efektywne i sprawiedliwe wykorzystanie więcej niż jednego pasa ruchu. To samo dotyczy wjazdu z ul. podporządkowanej w kierunku, gdzie za skrzyżowaniem jest kolejka. Raz jeden, raz drugi. Wg mnie to sprzyja nie przepustowości, ale budowie kultury na drodze i wzajemnego poszanowania uczestników ruchu oraz podniesieniu bezpieczeństwa ruchu. Funkcjonujący "zamek" uznam za dowód, że potrafimy ograniczyć drogową bufonadę i współpracować. Wynika to stąd, że obecnie droga to pole walki. Stojący w korku pomstują na "cwaniaczków", cwaniaczki śmieją się z "frajerów". To wszystko okrasza się brakiem poszanowania przepisów. A do zamka potrzebna jest pewna umowa, którą tak mozolnie powtarza pan z TVP (facet z krakowskiego WORDu), wystarczy że jeden ją wykorzysta na swoją korzyść, 10 zapała świętym oburzeniem i wszystko weźmie w łeb.

A co do pana z TVP, to jest to Marek Dworak z krakowskiego WORDu. Lubię program przez niego prowadzony, rozumiem jego podejście, jako naukę respektowania przepisów, często do znudzenia powtarzanych. Zresztą p. Dworak zna biegle PoRD i merytorycznie rozgromił urzędników na jednym spotkaniu w sprawie oznakowania ścieżek. Niestety na ostatnim audycie rowerowym bardzo podpadł, bo zaprezentował stanowisko bardzo nieprzyjazne rowerzystom. Mam teraz problem bo z jednej strony go cenię, a z drugiej trzeba wystawić żółtą kartkę.

PostNapisane: Wt wrz 15, 2009 13:58 
Zielony Oszołom

Reg napisał(a):
Wbrew propagandzie nie upłynnia specjalnie ruchu i nie podnosi przepustowości.

No właśnie nie za bardzo w to wierzyłem :)

Cytuj:
Pozwala to na efektywne i sprawiedliwe wykorzystanie więcej niż jednego pasa ruchu.

Czemu przypisuje się prawie zbawienny efekt odkorkowania miast...

Dzięki

PostNapisane: Wt wrz 15, 2009 15:04 
Zielony Oszołom

Może nie jest to zbawienne, ale może spowodować że korek o długości x i średniej prędkości v zacznie mieć długość a*x i a*v [gdzie a należy do (0,5;1)]. Mniej skrzyżowań przed miejscem zwężenia cierpi przez to z powodu korka.
Zmniejsza też zjawisko jazdy "na zderzaku", "żeby czasem tylko ten burak z lewego nie wjechał przede mnie". Powoduje to większe poczucie sprawiedliwości wśród kierowców, a co za tym idzie mniejszą frustrację i bardziej przemyślane decyzje za kierownicą (:

PostNapisane: Wt wrz 15, 2009 20:00 
Sympatyk

velogustlik napisał(a):
Czyli na Grocie mając zamiar skrętu na Białołękę powinienem jechać tym pasem od Słowackiego :P?

Oczywiście nie, możesz zmienić pas w każdym momencie ale pod jednym warunkiem: musisz zrobić to płynnie. Jeśli Ci się nie uda, sorry - nie skręcasz ;)

Jeszcze odnośnie zalet suwaka - mam wrażenie, że sprawny, solidarny suwak może jednak zwiększać przepustowość. W miejscu łączenia się pasów wszyscy jadą zderzak w zderzak a prędkość innych pojazdów jest przewidywalna. Ale, jak już napisali poprzednicy, nie to jest najważniejsze.

W programie Marka Dworaka był nawet wywiad z niemieckim konsulem, który opowiadał o prawie drogowym za Odrą - tam jazda na suwak na zwężeniu jest obowiązkowa.