Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz kwi 02, 2009 21:25 
Zielony Oszołom

Cieszę się, że zajęliście się tematem buspasów na Górczewskiej. Z tym, że odcinek od Płockiej do Prymasa to nie jedyne miejsce, gdzie jest zatkane. Ostatnio w ogóle się robi coraz gorzej. Rano w stronę Centrum potrafi być korek nawet od Białowiejskiej praktycznie cały czas aż do Prymasa. No a po południu zatkane jest też przed Konarskiego i przed Powstańców Śląskich.

Tak naprawdę, to tutaj by nie zaszkodziło jakby buspasy były wszędzie i to w obie strony (właściwie to mogłyby być od samej Lazurowej do Płockiej) - bo autobusy to tutaj podstawowy środek transportu, o każdej porze jeździ ich pełno i na brak frekwencji w żadnej linii nie można narzekać (a wręcz przeciwnie). No i natężenie ruchu będzie raczej rosło niż malało. A w drugą linię metra wcześniej niż za 10 lat to nie uwierzę.

Jedyny problem jaki może być to skrzyżowanie z Prymasa - ono jest po prostu za wąskie, są tylko po 3 pasy łącznie z pasami do skrętu i to głównie przez to się tu korkuje, jakby nie kombinować ze światłami. A poszerzyć się nie da bo by trzeba przebudowywać wiadukty. Chociaż może by coś poprawiła zmiana układu pasów, tak żeby z każdego można było jechać prosto ?

W każdym razie, myślę, że pisząc kolejne pisma w tej sprawie można rozszerzyć temat też na inne odcinki Górczewskiej.

Poza tym mam pytanie - nie bardzo rozumiem dlaczego przy tej okazji forsowane jest puszczenie 184 na Tunelową ? 197 nie wystarczy ? Może faktycznie jeszcze jakiś autobus by się przydał na Bema i Prądzyńskiego ale to jakiś mikrobus raczej, nie przegubowce na 184. No i w ogóle nie bardzo rozumiem kogo i po co ta linia miałaby dowozić na tą Tunelową. Przecież nie wszyscy jadą na Dworzec Zachodni, co ze Szczęśliwicami wtedy ? Naprawdę dużo więcej jest w Warszawie miejsc którym się należy lepsza komunikacja, ulica Tunelowa moim zdaniem do takich nie należy, 197 póki co tam wystarczy, 184 by się marnowało.

PostNapisane: Wt kwi 07, 2009 11:07 
Zielony Oszołom

To były moje prywatne wystąpienia, dotyczące tego, co mnie osobiście dokucza. ZM ich nie firmuje.
Powiem ciekawostkę, że jak składałem pismo w urzędzie, to pani kancelistka zajrzała do niego i zadała podobne pytanie, dlaczego pominąłem dalszą część Górczewskiej ;-) Daję szanse władzom, aby choć raz zrobiły więcej niż się prosi ;-)

W jednym z materiałów (a także podczas akcji na Dniu Ziemi 2008, kiedy napisałem 1. wniosek w tych sprawach) było podkreślane, że o takie sprawy trzeba się dopominać indywidualnie nie czekając na cudze działania.

W/s linii 184 - przypominam, że planowano jej likwidację, na czym m.in. oparłem swoją propozycję.
A także na skali korków między Kasprzaka a Alejami J. Reszta argumentów jest w pismach i nie będę ich tu powielać.

Jack

PostNapisane: Pt lut 19, 2010 3:26 
Oberspammer

http://www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=151&c=100&l=1

Zarząd Transportu Miejskiego napisał(a):
[ZTM] Zmiana trasy linii 189
Pojedzie przez środek osiedla

opublikowano 15 lutego 2010r.

Obrazek

Czasem drobna zmiana może przynieść duże korzyści. Tak będzie w przypadku linii 189, która na wniosek Urzędu Dzielnicy Bemowo, już od 1 marca, będzie kursowała nieco inną trasą.

Obecnie autobus, po wyruszeniu z pętli przy Górczewskiej, jedzie tą ulicą, a potem skręca w prawo w Powstańców Śląskich. Dubluje w ten sposób tramwaje, które cieszą się większym zainteresowaniem pasażerów. Z autobusów korzysta bardzo mało osób.

Od 1 marca, linia będzie kursowała przez sam środek osiedla Jelonki. Autobusy po wyjeździe z pętli pojadą Lazurową, skręcą w Człuchowską i dopiero potem dojadą do Powstańców Śląskich. Dzięki temu linia powinna cieszyć się większym zainteresowaniem pasażerów. Zmiana została wprowadzona na wniosek bemowskiego urzędu. Zasadność jej wprowadzenia potwierdziły analizy przeprowadzone przez ZTM.

Częstotliwość linii nie zmieni się.
źródło: Zarząd Transportu Miejskiego