Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn mar 30, 2009 11:21 
Zielony Oszołom

Przyjemnie zaskoczyłem się dziś, gdy jadąc nowym rosyjskim składem (wagon czołowy: 035) usłyszałem: najpierw zapowiedź następnej stacji (tuż po odjeździe z poprzedniej), a następnie informację o stacji na której pociąg właśnie się zatrzymuje.

Informacjom głosowym towarzyszyło prezentowanie komunikatu na wyświetlaczu.

Ktoś nad tymi nowymi składami ciągle pracuje. Dobrze! Jedynym minusem było, że wyświetlany między komunikatami zegar nie był jeszcze przestawiony (+30h od zmiany czasu!).

W tym wypadku - Metro zuchy! W porównaniu z SKM, w którym kiedyś słyszałem zapowiedź "następna stacja taka-a-taka" już w trakcie postoju na poprzedniej stacji... Zagraniczni turyści muszą być wprost zachwyceni takim podawaniem informacji ;->

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 13:24 
Sympatyk

pduncz napisał(a):
Przyjemnie zaskoczyłem się dziś, gdy jadąc nowym rosyjskim składem (wagon czołowy: 035) usłyszałem: najpierw zapowiedź następnej stacji (tuż po odjeździe z poprzedniej), a następnie informację o stacji na której pociąg właśnie się zatrzymuje.

W końcu. Pomaga szczególnie tym, którzy stojąc w głębi wagonu nie mogą dostrzec tabliczki na peronie(częste w godzinach szczytu). Nie raz wkręciłem się gdy zaczytany w Metro wysiadłem nie na tej stacji co trza.

A czy w składach starszych i Alstomu też to zastosowano, bo nie zwróciłem dziś uwagi?

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 13:54 
Zielony Oszołom

Danon napisał(a):
A czy w składach starszych i Alstomu też to zastosowano, bo nie zwróciłem dziś uwagi?

Nie wiem, ale bardzo wątpię. To raczej wygląda na eksperyment. Natomiast gdyby pasażerowie wysłali kilka listów pochwalnych dla nowego systemu na adresy Metra (albo i do gazet), to w przyszłości będzie podstawa żeby doinstalować taki system przynajmniej w starych rosyjskich wagonach.

Danon napisał(a):
Nie raz wkręciłem się gdy zaczytany w Metro wysiadłem nie na tej stacji co trza.

Pewnie właśnie dlatego przewidujące MW swego czasu walczyło z rozdawaniem bezpłatnych gazetek pasażerom ;-)