Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: So cze 11, 2011 15:14 
Stały Bywalec

Phinek napisał(a):
przepis ograniczenia dynamiki pojazdów został wprowadzony w autobusach miejskich i tramwajach. Czemu? a no temu, że jak widzę, jak motorniczy robi zbiórkę z przodu pojazdu tylko dlatego, że mu jakiś debil drogę zajeżdża, to mi się włos na głowie jeży.

To niestety jest wypadek hamowania awaryjnego, a takie raczej nie powinno być ograniczane. Na takie sytuacje trzeba po prostu jechać z mniejszą prędkością i bardziej.... "spodziewać się" debili co nie umieją przejechać przez skrzyżowanie/zawrotkę czy zmienić pasa.

PostNapisane: N cze 12, 2011 14:33 
Stały Bywalec

Często mam wrażenie, że motorniczy hamuje awaryjnie przed każdym przystankiem :lol:

PostNapisane: Śr gru 07, 2011 21:32 
Oberspammer

Wypadek autokaru Eurolines na A2 w Niemczech 28 listopada 2011 r.:
http://www.sfora.pl/Wypadek-polskiego-autokaru-na-A2-w-Niemczech-a38142

Cytuj:
Wypadek polskiego autokaru na A2 w Niemczech
Poniedziałek 28.11.2011, 14:06
Obrazek
Wjechał w ciężarówkę ze żwirem.

Wszyscy pasażerowie polskiego autokaru, który rozbił się w pobliżu miejscowości Porta Westfalica kontynuują już podróż. Obrażenia 14 osób, które po wypadku trafiły do szpitala, okazały się niegroźne - informuje RMF FM.

Po badaniach wszyscy zostali wypisani. Nie odnieśli poważniejszych obrażeń - powiedział kierownik działu transportu właściciela autokaru, firmy Eurotrans, Marcin Śnioch.

Firma podstawiła zapasowy autokar, który ma zawieźć pasażerów - zgodnie z planem - do miejscowości Leverkusen.

Polski autokar, którym podróżowało 40 osób, rozbił się na autostradzie A2 w Niemczech. Wjechał w tył ciężarówki przewożącej żwir. Dwa pasy autostrady zostały zablokowane. Powstał 12 kilometrowy korek. Przyczyny wypadku nie są na razie znane.

źródło: Sfora.pl

PostNapisane: Cz gru 08, 2011 0:10 
Stały Bywalec

Phinek napisał(a):
W autobusach podmiejskich już wprowadza się obowiązek zapinania pasów, zaś w autobusach miejskich jest przepis obowiązku trzymania się uchwytu lub poręczy.

Na kolei za to przyjmowało się onegdaj maksymalne przyśpieszenia i opóźnienia rzędu 1,5 m/s^2 czyli właśnie tyle, aby nikt się nie przewrócił.... i mi się bardziej marzy, aby taki przepis ograniczenia dynamiki pojazdów został wprowadzony w autobusach miejskich i tramwajach. Czemu? a no temu, że jak widzę, jak motorniczy robi zbiórkę z przodu pojazdu tylko dlatego, że mu jakiś debil drogę zajeżdża, to mi się włos na głowie jeży.

Obowiązek zapinania pasów w autobusach podmiejskich? Niby gdzie?
W polskich przepisach stoi wyraźnie, że pasów bezpieczeństwa przy pierwszych
siedzeniach autobusu wymaga się jedynie wtedy, gdy autobus ma mieć podwyższoną
prędkość maksymalną z 80 na 100 na drogach szybkiego ruchu i autostradach.
Jeśli coś się w naszych przepisach zmieniło o czym nie wiem to bardzo proszę
o numer Dziennika Ustaw.

A co do debili: ograniczenie dynamiki hamowania daje większy komfort podróży
i poniekąd zwalnia motorniczych z odpowiedzialności za wjechanie w debila.
Innymi słowy: Debile na odstrzał. Super popieram - ja już z tego wyrosłem. :D
Zaraz, zaraz, a jeśli to trafi w moich potomnych? :shock:

PostNapisane: Cz gru 08, 2011 0:40 
Stały Bywalec

GFM napisał(a):
...
Innymi słowy: Debile na odstrzał. Super popieram - ja już z tego wyrosłem. :D
Zaraz, zaraz, a jeśli to trafi w moich potomnych? :shock:

W kontakcie autobus vs. samochód to ja wolę przetestować poprawność strefy kontrolowanego zgniotu w aucie niż patrzeć na brak takowej strefy wśród osób wewnątrz autobusu. W kontekście do pieszych sprawa się komplikuje, jednak nie raz byłem świadkiem jak kierowca autobusu nagle zahamował dzięki czemu nie trącił tego co mu wlazł tylko poturbował kilka staruszek wewnątrz.

Ergo - dynamika OK, ale tylko wówczas, gdy wszyscy są przypięci pasami.

Zaś jeśli chodzi o pasy bezpieczeństwa w autobusach pozamiejskich to proponuję udać się na wycieczkę PKSem... owszem w wielu pasy są, ale nie używane, ale np. u jednego przewoźnika z którego usług korzystałem na trasie Warszawa-Gdańsk zanim autobus ruszył poszedł komunikat o KONIECZNOŚCI zapinania pasów.

PostNapisane: Cz gru 08, 2011 2:00 
Stały Bywalec

Phinek napisał(a):
Zaś jeśli chodzi o pasy bezpieczeństwa w autobusach pozamiejskich to proponuję udać się na wycieczkę PKSem... owszem w wielu pasy są, ale nie używane, ale np. u jednego przewoźnika z którego usług korzystałem na trasie Warszawa-Gdańsk zanim autobus ruszył poszedł komunikat o KONIECZNOŚCI zapinania pasów.

Nasze prawo stanowi o obowiązku zapinania pasów o ile pojazd jest w nie wyposażony. OK. Ale w sprawie obowiązku wyposażania autobusów (i innych pojazdów zbiorkomów) w pasy to jeszcze chyba poczekamy. Spodziewam się, że stosowne dyrektywy unijne mogą już obowiązywać. Jednak przeszczepienie ich na nasz polski grunt zajmie wieki. Nasze władze (głównie samorządowe, ale nie tylko) wolą nas okradać (skazując na podróżowanie stłoczonych niczym sardynki w puszce) niż zapewnić godziwe warunki podróżowania. Komunikacja zbiorowa ma "obowiązek" wegetować na granicy opłacalności.
W Niemczech nikt na stojąco nie jeździ. I kto tu wojnę przegrał - jak mawiał mój nie żyjący już sąsiad.
Może ten autobus wcześniej Niemców woził? :?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2