Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr gru 10, 2008 11:31 
Oberspammer

Cytuj:
mPay stara się uruchomić usługę u innych operatorów, ale niedasię. Skąd my to znamy ;-)

System biletowy jest jeden, wiec sposobow kupienia biletu przez komorke moze byc kilka, wiec inni operatorzy moga sie dogadac moim zdaniem na innych zasadach i bez posrednictwa mPay. Kwestia tylko, czy im sie zechce - byc moze popularnosc oferty Plus moze ich do tego zachecic.

PostNapisane: Śr gru 10, 2008 11:56 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
System biletowy jest jeden, wiec sposobow kupienia biletu przez komorke moze byc kilka, wiec inni operatorzy moga sie dogadac moim zdaniem na innych zasadach i bez posrednictwa mPay. Kwestia tylko, czy im sie zechce - byc moze popularnosc oferty Plus moze ich do tego zachecic.

Popularność, rozpoznawalność i perspektywy rozwijania tego typu zupełnie nowej usługi zależy ściśle od rozmiaru populacji mogącej z niej korzystać. Jeśli chcemy by w to weszły inne banki (dla użytkownika oznacza to wygodę i brak konieczności zamrażania funduszy na koncie w mPay), to usługa powinna być powszechna (tj. u wszystkich opów). Tak czy inaczej, pozostałe sieci marudzą na mPay ale nie zaoferowały nic choćby porównywalnego (tj bez płatnych SMSów lub transferu danych i JAVY).

W warszawskiej strefie parkowania mamy obecnie bodaj trzech operatorów płacenia komórką za parkowanie. Czy to źle czy dobrze? Nie wiem - nie znam ich ofert, nie wiem czy ze sobą konkurują z korzyścią dla użytkownika (znam tylko jedną z nich ;) )

PostNapisane: Śr gru 10, 2008 19:11 
Zielony Oszołom

Wczoraj z tego skorzystałem (mpay daje na start 5zł gratis, więc wykorzystałem na dojazd na WAT) i całkiem fajnie to działa, komórkę ma się zwykle zawsze przy sobie, a kiosk po drodze niekoniecznie.
W metrze kiedy przeskoczyłem bramkę dostałem pouczenie od pana władzy, iż powinienem skorzystać z windy.
Dodam na koniec, że:
a) działa w mbank mobile
b) żeby dostać te 5zł wystarczy wybrać numer (*145*0#) i już można kupować bilecik.

PostNapisane: Śr gru 10, 2008 20:07 
Zielony Oszołom

legalnycyklista napisał(a):
a) działa w mbank mobile
b) żeby dostać te 5zł wystarczy wybrać numer (*145*0#) i już można kupować bilecik.

c) kartonikowe wejściówki do metra w punktach ZTM rozdają od ręki. Dziś na Ratusz-Arsenał dostałem od pani na zapas 5 sztuk (one są oczywiście wielorazowe).

PostNapisane: Cz gru 11, 2008 8:37 
Oberspammer

legalnycyklista napisał(a):
W metrze kiedy przeskoczyłem bramkę dostałem pouczenie

Ja w takich sytuacjach zazwyczaj przechodzę nad mechanizmem obrotowym w bramce -- regulamin zakazuje jedynie przeskakiwania, czyli odrywania obu nóg jednocześnie ;)

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt sty 06, 2009 17:07 
Stały Bywalec

Paweł napisał(a):
Bramki to czysta myśl techniczna inżynierii ZSRR

pduncz napisał(a):
Te np. w Bostonie też? A zapewniam, że tam są o wiele skuteczniejsze od warszawskich. ;-)

To tylko potwierdza moje słowa. Sowieci czerpali wszak z zachodu pełnymi garściami. Rozwiązania motoryzacyjne (np. Wołga) czy inne techniczne, były kopiowane na porządku dziennym. Nawet takie duperele jak przycisk w ścianie w WC w PKiNie. Ktoś widocznie przyuważył gdzieś taki bajer, ale co było za ścianą to już sprawdzić nie mógł, więc poradzono sobie na swojski sposób: Naciśniecie przycisku powodowało pociągnięcie łańcuszka górnopłuku... I full wypas a nie jakaś wioska.

PostNapisane: Cz lut 26, 2009 17:04 
Oberspammer

http://www.zw.com.pl/artykul/10,338569_20_tys__biletow_przez_komorke.html

Konrad Majszyk napisał(a):
Tylko 20 tys. pasażerów kupiło przez prawie trzy miesiące bilet komunikacji miejskiej przez telefon komórkowy.

To bardzo zły wynik, bo dziennie w stolicy odbywa się 2 mln przejazdów komunikacją. Usługa „bilet przez komórkę“ jest dostępna tylko dla abonentów sieci Plus i Play. Czy i kiedy przyłączą się inni – nie wiadomo. Operatorzy i pośrednik płatności mPay nie potrafią się w tej sprawie porozumieć.

Życie Warszawy

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Cz mar 05, 2009 1:48 
Zielony Oszołom

Konrad Majszyk napisał(a):
To bardzo zły wynik, bo dziennie w stolicy odbywa się 2 mln przejazdów komunikacją.

Co ma piernik do wiatraka? Jeśli już, to należy porównać z liczbą sprzedawanych w tym okresie analogicznych biletów czasowych.

Niestety, akcja reklamowa jest prowadzona w sposób porażająco głupi. Trudno to określić inaczej. Lwia część moich respondentów kojarzyła z niej tyle, że trzeba mieć konto w CitiHandlowym (to nieprawda). Na ulotkach i plakatach brakuje też informacji o dostępności w Play (bądź co bądź to jest 2M klientów).

W obliczu tych smutnych faktów uważam 20 000 klientów (a raczej pewnie kupionych biletów) za zupełnie niezły wynik.

PostNapisane: Wt kwi 07, 2009 9:14 
Zielony Oszołom

Już można kupować komórką bilety ZTM we wszystkich sieciach! W Era i Orange sposób płacenia jest nieco kosmiczny (i niestety dopłacamy za krótkie połączenie), no ale wreszcie jakiś jest!

https://www.mpay.pl/dla_uzytkownikow/bilety_791.html

Cytuj:
* Wybierz numer 791 145 145, a następnie wprowadź z klawiatury sześciocyfrowy Kod_biletu i potwierdź * Kupując bilet 20-minutowy wprowadzasz 220020*
* System poprosi Cię o wprowadzenie kodu PIN. Wprowadź z klawiatury kod PIN zdefiniowany przy zakładaniu konta mPay.

Cytuj:
Dla ułatwienia kupna biletu zapisz numer w książce telefonicznej, np. pod pozycją BILET i korzystaj z niego tak, jak z innych kontaktów.
Wpisz go w formacie 791145145p220020* gdzie litera "p" oznacza znak pauzy.

Od siebie dodam, że najwygodniej ustawić sobie minimalną kwotę wymagającą autoryzacji PINem np. na 5 zł - wtedy zakup komórką jest już ekstremalnie wygodny, a bezpieczeństwo nie cierpi bardzo.

Literkę "p" w numerze uzyskujemy przytrzymując dłużej gwiazdkę :-)

Zasilić nowe konto można przelewem bankowym, albo przelewem z konta mPay kolegi, który ma na nim akurat wolne środki ;-) taka transakcja (przelew między kontami mPay) jest natychmiastowa, ale kosztuje 50 gr.

Tylko dla porządku przypomnę, że nie trzeba mieć konta w żadnym szczególnym banku.

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 23:19 
Zielony Oszołom

mcb napisał(a):
Fajna sprawa, ale czemu można kupić raptem 3 rodzaje biletów czasowych? Fajnie by było, jakby co najmniej można było kupić w ten sposób również bilet 24h.

Od piątku, 14/08 br., dostępność biletów przez komórkę ma być rozszerzona o bilety dobowe, 3- oraz 7-dniowe.

Nowe informacje są już w pociągach KM. Bo taka zmiana oznacza, że z biletem z komórki (ale uwaga: tylko z dobowym lub dłuższym!) będzie już można jeździć pociągiem (w strefie wspólnego biletu)!

stan usługi mPay po zmianach:
- dostępność wszystkich biletów czasowych i krótkookresowych ZTM, normalnych i ulgowych
- wchodzenie do Metra - przez bramkę z darmową wejściówką ZTM, albo windą

- wygodne płacenie - kodem, w Plus, Play i ich MVNO (m.in. mBank mobile)
- niewygodne z dodatkowym kosztem za połączenie głosowe - w sieciach Era, Orange i pochodnych
- brak możliwości w sieci Sferia

- konto mPay najlepiej zasilać przelewem - trwa dłużej, ale jest bezprowizyjne (w innym razie prowizja wynosi ok. 3%)
- warto w konfiguracji (przez www) ustawić limit potwierdzania PINem powyżej ceny biletu. Wtedy nie trzeba każdorazowo wstukiwać PINu zamawiając bilet
- bezpośrednie powiązanie z kontem bankowym możliwe nadal tylko w CitiHandlowym
- co wcale nie oznacza, że trzeba tam mieć konto by korzystać z mPay
- z jednej "portmonetki" mPay może korzystać cała rodzina - wystarczy w tym celu udostępnić ją przez panel WWW innym numerom.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona