pszyszek napisał(a):
Temat rzeczywiście ciekawy ale mam jedną dużą wątpliwość. Czy widelec drugiego roweru jest usztywniony aby nie skręcał? Na rysunku widać coś co wygląda na blokadę. Jeżeli tak to wytłumaczcie mi jak wogóle skręca się trzykołowcem ze skrętną tylko pierwszą osią? Fizycznie to wydaje się niemożliwe. Na logikę drugi rower też mógłby mieć skrętny widelec, w takim wypadku co to za element na rysunku?
Z opisu wynika, że to usztywnienie jest opcjonalne:
Cytuj:
An optional pair of braces may be affixed respectively to frame and the two tines of front fork in order to provide additional stability of trailing bicycle by restricting or eliminating yaw movement of trailing bicycle relative to the long axis of tandem. Preferably, braces comprise two posts that connect to and extend from the two tines of front fork and attach to frame of trailing bicycle. These braces could optionally contain shock absorbers to dampen oscillation of trailing bicycle relative to leading bicycle.
Jest też napisane, że opieranie widelca on tylnej osi za bardzo ją obciąża, przesunięcie punktu nacisku do przodu dużo lepiej rozkłada ciężar.
Phinek napisał(a):
Ja rysunku nie znam... ale wyobraziłem sobie pewną konstrukcję która:
- nie ingeruje w oryginalną konstrukcję rower
- nie blokuje możliwości skrętu doczepionego roweru wokół roweru pierwszego
- daje możliwość połączenia 2 rowerów w ciągu kilku chwil
Próbowałem załączyć (wrzucić z dysku) jpg z rysunkiem, ale dostaję komunikat "Załączony obrazek jest nieprawidłowy."

chyba 64kB nie jest zaduży? A może nie powinien być jpg, lecz gif lub png?