Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lut 07, 2012 0:40 
Dzicz Kudłata

Mamy postęp w sprawie. Tylko ten tytuł nazbyt ogólnikowy :wink:

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,11096169,Zweza_jezdnie_w_centrum_zeby_zmiescic_sciezke_rowerowa.html
Zwężą jezdnię w centrum żeby zmieścić ścieżkę rowerową.

Drogowcy planują zwężenie jezdni ul. Waryńskiego. To konieczne, by wytyczyć wzdłuż niej ścieżkę dla rowerów.

Jezdnia ulicy Waryńskiego ma trzy pasy w każdą stronę. W rejonie stacji metra Politechnika przeciska się między ślepymi ścianami przedwojennych kamienic (część z nich wyburzono by wytyczyć ulicę). Dla pieszych jest tu tylko wąski skrawek chodnika. Przez cały dzień kłębią się na nim tłumy pasażerów czekających na autobus na Grochów czy do Wilanowa. Przejazd tędy rowerem to prawdziwa ekwilibrystyka: na jezdni dominują autobusy, na chodniku czasem ciężko się zmieścić.

Drogowcy postanowili to zmienić i chcą wytyczyć tędy drogę dla rowerów. Ma biec po południowej stronie ulicy. Miejsca na nią jest bardzo mało, tym bardziej że część istniejącego chodnika miasto chce sprzedać. Stanie na nim nowy budynek który zasłoni ślepe ściany kamienic. Do niedawna przeszkodą dla inwestycji była właśnie ścieżka rowerowa, którą miasto chciało wytyczyć na tej samej działce. - Inaczej trzeba by zlikwidować jeden pas ruchu - tłumaczyła w grudniu Małgorzata Gajewska z Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych, który planuje ścieżkę.

Tymczasem drogowcy znaleźli inne rozwiązanie problemu. Najnowszy projekt ścieżki zakłada zwężenie pasów dla samochodów. Po remoncie miałyby liczyć 3,3 m szerokości (prawy, na którym stają autobusy ma być 10 cm szerszy). W ten sposób odzyska się 2 metry, na których zmieści się ścieżka rowerowa. - Teraz pasy mają nawet do 4 metrów szerokości, kierowcom nie jest potrzebne aż tyle - mówi Gajewska. Projekt musi teraz zaopiniować inżynier ruchu Janusz Galas.

Pomysł zwężenia jezdni ul. Waryńskiego poparły już stowarzyszenia Forum Rozwoju Warszawy i Zielone Mazowsze, dbające o poprawę warunków jazdy rowerem w mieście. - Pasy można zwęzić jeszcze bardziej. Kierowcom wystarczą tam 3 metry szerokości - piszą aktywiści z Zielonego Mazowsza.

Krytykę wzbudził za to brak wyczekiwanego przez rowerzystów przejazdu przez ul. Waryńskiego przy Domu Studenckim Riviera. Teraz jest tam przejście podziemne, jadąc rowerem trzeba objeżdżać całe rondo dookoła. Przejazd widnieje w planie miejscowym dla tego rejonu. To oznacza, że trzeba go uwzględnić przy uzyskiwaniu pozwolenia na budowę. - Ścieżka rowerowa nie wymaga takiego pozwolenia, wystarczy zgłoszenie - mówi Małgorzata Gajewska. Dlatego przejścia przez Waryńskiego nie będzie.

Kilometrowa ścieżka połączy się ze ślepymi odcinkami na Marszałkowskiej i Batorego. Budowa powinna się rozpocząć wiosną 2013 r. i zakończyć w ciągu jednego sezonu. Miasto zarezerwowało na ten cel ok. 3 mln zł.

PostNapisane: Wt lut 07, 2012 9:26 
Oberspammer

Cytuj:
Krytykę wzbudził za to brak wyczekiwanego przez rowerzystów przejazdu przez ul. Waryńskiego przy Domu Studenckim Riviera. Teraz jest tam przejście podziemne, jadąc rowerem trzeba objeżdżać całe rondo dookoła. Przejazd widnieje w planie miejscowym dla tego rejonu. To oznacza, że trzeba go uwzględnić przy uzyskiwaniu pozwolenia na budowę. - Ścieżka rowerowa nie wymaga takiego pozwolenia, wystarczy zgłoszenie - mówi Małgorzata Gajewska. Dlatego przejścia przez Waryńskiego nie będzie.

Klasyczne warszawskie podejście: jeżeli jest proste, skuteczne i wygodne rozwiązanie, należy skupić wszelkie siły na tym, aby udało się go uniknąć. Nawet, a raczej zwłaszcza wtedy gdy oznacza to konieczność poświęcenia sprawie znacznie więcej uwagi niż wdrożenie wspomnianego rozwiązania.

Swoją drogą czy naprawdę budowa nowej drogi dla rowerów nie wymaga pozwolenia na budowę? Myślałem, że właśnie po to, by uniknąć konieczności jego uzyskania, ZDM kryje swoje nowe ścieżki pod hasłem remontów chodników.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Cz mar 29, 2012 12:19 
Stały Bywalec

Waryńskiego - wygodniej i ładniej

W lutych złożyliśmy uwagi do projektu drogi rowerowej wzdłuż ul. Waryńskiego. Wypunktowane przez nas mankamenty idą do poprawki. Doczekamy się m.in. przejścia i przejazdu przez ul. Waryńskiego przy Rivierze.

http://www.forumrozwoju.waw.pl/index.ph ... &Itemid=39

PostNapisane: Cz paź 18, 2012 14:02 
Oberspammer

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... ow___.html

Cytuj:
[W związku z przesunięciami w budżecie] Kierowcy nie mogą liczyć nawet na obiecywaną jeszcze niedawno przebudowę skrzyżowania ul. Wólczyńskiej z Arkuszową w drodze na Wólkę Węglową (rondo będzie, ale w przyszłym roku), piesi - na uporządkowanie prowizorycznego przejścia przez ul. Emilii Plater przy Złotych Tarasach, a cykliści - na drogę rowerową wzdłuż ul. Waryńskiego.

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Cz kwi 17, 2014 8:32 
Zielony Oszołom

DDR budowana wzdłuż Waryńskiego:
Obrazek
Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego wybudowanie 100 metrów prostej ścieżki w tym mieście graniczy z cudem? Jest miejsce, nie ma przeszkód terenowych. Ale i tak trzeba zrobić "zawijaska", utrudnić rowerzystom życie, utrudnić pieszym życie, zużyć więcej miejsca i asfaltu. Ja wiem, że powinniśmy się cieszyć, że wreszcie jest to budowane, ale dlaczego w taki sposób?

PostNapisane: Cz kwi 17, 2014 10:07 
Zielony Oszołom

Hermes napisał(a):
DDR budowana wzdłuż Waryńskiego:
Obrazek
Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego wybudowanie 100 metrów prostej ścieżki w tym mieście graniczy z cudem? Jest miejsce, nie ma przeszkód terenowych. Ale i tak trzeba zrobić "zawijaska", utrudnić rowerzystom życie, utrudnić pieszym życie, zużyć więcej miejsca i asfaltu. Ja wiem, że powinniśmy się cieszyć, że wreszcie jest to budowane, ale dlaczego w taki sposób?

Spróbuj może wnioskować o korektę przebiegu?
Można to uzasadnić względami bezpieczeństwa:
Droga ma minimalną dopuszczalną prawem szerokość. Rowerzyści jadący z prędkością zbliżoną do prędkości projektowej będą na tym zakręcie trzymać się środka drogi, albo wręcz ścinać zakręt. Będzie więc realne zagrożenie zderzeń czołowych. W dodatku, jeśli pojawi się tam zieleń, to dodatkowo zawęzi ona drogę, i jednocześnie ograniczy widoczność.

PostNapisane: Cz kwi 17, 2014 10:52 
Bywalec

Linki do projektu z profilu Pełnomocnika już nie działają więc nie pamiętam czy aby przypadkiem przy tym łuku nie było w planach zieleni...

PostNapisane: Cz kwi 17, 2014 12:09 
Zielony Oszołom

Myślę, że na poprawki już za późno.

Maćkofff napisał(a):
Linki do projektu z profilu Pełnomocnika już nie działają więc nie pamiętam czy aby przypadkiem przy tym łuku nie było w planach zieleni...

A zieleń nie mogłaby się znaleźć pomiędzy chodnikiem a DDR? Wtedy osoby z pieskami mieliby gdzie wyprowadzać swoje pociechy nie zajmując przy tym DDR, byłby bezpieczny pas odgradzający pieszych od rowerzystów, ścieżka byłaby prosta a więc bezpieczniejsza.

PostNapisane: Cz kwi 17, 2014 12:47 
Stały Bywalec

Myślę, że położenie chodnika było i ciągle jest tak absrdalne, że piesi na 100% przysuną sie maksymalnie do jezdni skracając drogę.
Jedyne pocieszenie, że pieszych jest stosunkowo niewiele...

PostNapisane: Pt kwi 18, 2014 8:26 
Admin

Hermes napisał(a):

Z tego co pamiętam dyskusje w 2006 r., to rosły tam dwa drzewa i ozdobne krzewy, które ZOM dopiero co nasadził i bronił jak niepodległości. Najwyraźniej przez 7 lat przekładania projektu z szuflady do szuflady wszystko to wyginęło od soli, parkowania i innych warszawskich plag.

Ale we wszystkich wersjach projektu, które widziałem, na tym odcinku chodnik przylegał do ścieżki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona